Arts start petitie voor preventie en tegen marktwerking
4 reactiesSchaf marktwerking af want die belemmert samenwerking en neem preventie als basis voor het gezondheidszorgstelsel. Hiertoe roept oud-huisarts Paul Jonas met een groep artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en andere werkers in de zorg de politiek op met een petitie. Die is tot nu toe ruim vierhonderd keer ondertekend.
De politiek moet de coronacrisis aangrijpen om de zorg te hervormen, vinden de opstellers van de petitie onder aanvoering van Paul Jonas, adviseur van Buurtzorg en docent aan het LUMC. De groep constateert ‘dat er onnodig veel mensen sterven aan hart- en vaatziekten, diabetes en aandoeningen door roken, aan covid-19 en aan mogelijk komende epidemieën, ondanks ons harde werk en ons dure zorgstelsel.’ Ook vinden zorgprofessionals dat de politiek te weinig doet aan het voorkómen van ziekte door bijvoorbeeld wetgeving om de tabaks- en voedingsindustrie in te tomen. Bovendien heeft marktwerking vaak het effect dat niet op het juiste moment de juiste maatregelen worden genomen, vindt de groep. Als voorbeeld daarvan noemen ze ‘vaccinontwikkeling, en het voorzien van genoeg mondkapjes’. De ondertekenaars voegen daaraan toe: ‘We beseffen dat dit een omvangrijke operatie is en vragen u (de minister van VWS, red.) gezien de urgentie, om nù met de voorbereidingen hiervoor te beginnen.’
Jonas heeft zich in zijn huisartsentijd veel beziggehouden met preventie en publiceerde in Medisch Contact over zijn ervaringen in Cuba waar de zorg gestoeld is op preventie. ‘De covid-19-pandemie laat ons zien waar het aan schort in onze zorg. Er zijn zo veel belangentegenstellingen. Maar veel professionals en organisaties willen dat anders, daarom ben ik een petitie begonnen. Er moet iets gebeuren en er is momentum, de miljarden vliegen over de tafel.’
Lees ook-
Bekijk het dossier dossier Covid-19
G K Mitrasing
Vogelvrije Huisarts, New York
Klinkt mooi maar die marktwerking is er niet.. budgetgestuurde zorg.. gerantsoeneerd door de overheid en de verantwoording over de schutting gegooid... dat is er.
Roermoetom? Ontregeldezorg? Zo'n petitie tekenen is geen kunst;kost niks, lost niks o...p.
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Bij marktwerking is de incentive geld, efficiëntie, winst. Nu in de huidige crisis wordt duidelijk dat gezondheidszorg een voorziening is. Een voorziening die een bepaalde veerkracht moet hebben. Met diepe respect voor onze collega's die nu op de IC ...hun werk doen en hebben gedaan. Maar hoe lang kan je zoiets volhouden? Als we blijven sturen op nog meer efficiency en nog minder ziekenhuisbedden, komen we ons dan niet op een geweldige manier tegen in de toekomst? De marktwerking is niet gericht op een bepaald voorzieningsniveau, het is puur een kosten gestuurd systeem. Kijk naar het verschil met Duitsland, daar wordt gestuurd op voorzieningsniveau. Hoe kunnen we een systeem bedenken aan gezondheidsvoorzieningen dat het beste van beide systemen in zich heeft, want helemaal zonder kostenbeperking zullen we niet kunnen werken. Maar ligt de kostenbesparing in alleen efficiency, of zal het in preventie moeten liggen?
David Baden
SEH-arts KNMG, Utrecht
Begrijpelijk dat er nu wordt nagedacht over de inrichting van ons zorgstelsel. En het is denk ik goed om kritisch te zijn over alle onderdelen daarvan.
Ik vraag mij wel af wat precies wordt bedoeld met de oproep tot "het afschaffen van marktwerki...ng"?
Want gaat dit over het afschaffen van ZBC's, de vrijgevestigde huisarts en medisch specialist? Of over de ontwikkeling van medicijnen en vaccines voortaan door de overheid te laten doen? Of het afschaffen van organisaties die nu al geen winstoogmerk hebben, maar wel marktpartijen zijn zoals ziekenhuizen en zorgverzekeraars.
David Baden
SEH-arts KNMG , Utrecht
Begrijpelijk dat er nu wordt nagedacht over hetVraag mij wel af wat precies wordt bedoeld met de oproep tot het afschaffen van marktwerking?