Arts krijgt geen meldplicht rond rijbewijs
7 reactiesEen mogelijke meldplicht voor artsen rond rijbewijskeuringen blijkt van de baan. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat wil wel dat artsen patiënten standaard op de hoogte brengen van een toekomstige meldplicht die op patiënten zelf zal rusten bij bepaalde aandoeningen.
Het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat (I&W) werkt aan nieuwe maatregelen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Een van de opties die afgelopen jaar daarvoor werd genoemd, was om artsen een meldplicht bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) op te leggen als de rijvaardigheid van een patiënt wordt aangetast door een aandoening of door medicatiegebruik. Ook is geopperd dat artsen een informatieplicht kon worden opgelegd, dus dat zij patiënten hierover moeten informeren als de rijvaardigheid vermindert door aandoening of medicijnen.
Wel informeren
Maar uiteindelijk zijn die opties losgelaten, zo blijkt, en komen er dus geen plichten voor artsen. Wel ziet I&W nog een rol voor artsen weggelegd als het gaat om het informeren van patiënten. Het ministerie wil namelijk dat er voor een nog te bepalen lijst aandoeningen, die als risicovol voor de verkeersveiligheid worden beschouwd, een plicht komt voor rijbewijshouders: zij moeten zelf bij het CBR melden dat zij die aandoening hebben. Op die manier wil het ministerie de verantwoordelijkheid rond medische rijgeschiktheid bij de rijbewijshouder laten, zoals nu al het geval is.
Maar het ministerie wil daarvoor ‘in samenspraak met de beroepsgroep afspraken maken over hoe artsen deze rol op zich nemen’.
Deze werkwijze past bij het gegeven dat een ‘arts de medische situatie van de patiënt het beste kent’ en dat artsen ‘nu al vaak over de algemene gevolgen van de medische indicatie voor de verkeersveiligheid informeren’, aldus minister Harbers. Als artsen patiënten over hun eigen meldplicht willen informeren, heeft dat volgens hem als voordeel ‘dat de patiënt meteen bekend wordt’ met de rijvaardigheidsrisico’s van diens aandoening en er daar dus op een gegeven moment een meldplicht voor geldt.
Lees ook
S.A.A.M. Romeijnders
Praktijkhoudend huisarts, Roermond
Ik heb een geheimhouding plicht. Dit waarborgt mij dat mijn patiënten alles kunnen vertellen. Ik keur niet mijn eigen patiënten voor het rijbewijs. Wat ook een voorstel van de overheid is. Helaas heb ik hier de KNMG tot nu toe niet over gehoord.
H.M.C. K?rner-de monchy
Oud OK en fotograaf., Rotterdam
Van dat jokken kunnen toch ernstige situaties ontstaan, en wat verwacht U van therapie bij ouderen die voor een rijbewijs keuring komen.
H.M.C. K?rner-de monchy
Oud OK en fotograaf, Rotterdam
Toch vind ik wel dat de patiënt niet altijd eerlijk is over zijn/ haar medische problemen tav het besturen van motorvoertuigen. Iets meer informatie van de huisarts is hier absoluut nodig
J. Boddé
Huisarts
De patient is niet eerlijk over zijn situatie, dus de huisarts moet beter informeren. Ik kan het niet minder met u eens zijn.
Zeker zie ik het wel als taak mensen te informeren over rijvaardigheid. Zoals ook specialisten die hebben. Het gedrag wa...t er op volgt ligt denk ik niet aan de hoeveelheid of gebrek aan informeren.
H.M.C. K?rner-de monchy
Oud Ok en fotograaf, Rotterdam
Als antwoord op uw reactie J.Boddé, is het spijtig als mensen die met de onjuiste informatie ten aanzien van hun gezondheid hun rijbewijs verlengd krijgen. Zij kruipen dus weer achter het stuur en brengen daarmee andere weggebruikers in gevaar. Dat i...s ongewenst.
Hoe krijgt een keuringsarts zijn informatie.? Niet dus.
Huisarts, Streefkerk
Bart Bruijn.
Uw "oplossing" voor het probleem van niet de waarheid vertellen door de patiënt verlegt dat probleem naar de huisarts. En dat is veel erger dan jokken tegen een keuringsarts, omdat dan mensen eventuele therapie niet meer zullen krijg...en.
U gooit het kind met het badwater weg.
H.M.C. K?rner-de monchy
Oud OK en fotograaf, Rotterdam
Ben wel met U eens dat de huisarts al meer dan genoeg op z'n bordje heeft..overigens. maar toch..