Arts in ziekenhuis presteert beter als hij zich kan ontwikkelen
Plaats een reactieArtsen in ziekenhuizen hebben, om optimaal te kunnen presteren, vaardigheden nodig die verder gaan dan de zorg voor patiënten. Om hoge professionele prestaties neer te kunnen zetten, is het essentieel dat zij zich kunnen ontwikkelen en dat er voldoende leermogelijkheden zijn. Daarnaast is het belangrijk de hoge werkdruk te verminderen.
Dat staat in het proefschrift waarop medisch psycholoog Maarten Debets woensdag is gepromoveerd aan het Amsterdam UMC. Hij heeft gekeken naar de ‘professionele performance’ van artsen in Nederlandse ziekenhuizen: hoe ervaren artsen dat zelf, en op welke manier zijn ze bezig om dat te verbeteren? Hij richtte zich specifiek op welzijn en leiderschap.
Volgens Debets bevestigt zijn onderzoek dat ‘wat’ er nodig is, wel zo’n beetje bekend is. Maar hoe doe je dat nou, bijvoorbeeld werkdruk verminderen en artsen zich optimaal laten ontwikkelen? Daar is minder over bekend. Hij deed uiteenlopende onderzoeken, zoals hoe je maatwerk kunt nastreven bij het plannen van de nachtdiensten en welke strategieën msb’s gebruiken om de professionele prestaties van betrokken artsen te verbeteren.
Interessant is zijn onderzoek naar leiderschapsontwikkelingsprogramma’s (LOP’s) voor artsen. Ziekenhuizen wereldwijd bieden dit aan hun dokters aan, in de hoop dat dit uiteindelijk de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg ten goede komt. Maar, merkt Debets op, die duizenden LOP’s screende en er honderd las, het probleem is dat er veel variatie tussen de LOP’s is en het is maar helemaal de vraag of de implementatie positieve effecten heeft voor de organisatie. Een goed LOP, biedt deelnemers constructieve feedback aan, geeft artsen meer zelfinzicht en heeft uiteindelijk een positief effect op de cultuur van een organisatie.
Lees ook-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
- Er zijn nog geen reacties