Laatste nieuws
Ilse Kleijne
Ilse Kleijne
1 minuut leestijd
Nieuws

Actiegroep wil dat patiënt huisarts vraagt om andere behandeling covid-19

19 reacties

Huisartsen moeten patiënten die zich bij hen melden met covid-19-klachten, kunnen behandelen met offlabel medicatie. Dat vinden de initiatiefnemers achter een standaardbrief met een behandelverzoek voor patiënten die bij hun huisarts om zulke behandeling willen vragen. Ook willen de initiatiefnemers bereiken dat huisartsen bij het NHG aandringen op verandering van de covid-19-richtlijn.

De brief is opgesteld door ‘Zelfzorgcovid19’, een initiatief van onder andere huisarts Rob Elens, die in april door de inspectie op zijn vingers werd getikt wegens het voorschrijven van combinaties van chloroquine en azitromycine. Deze groep, waar meer artsen zich aan hebben verbonden, stelt dat mensen zich door het nemen van supplementen beter kunnen beschermen tegen virusinfecties. De tegen coronamaatregelen strijdende actiegroep Viruswaanzin verspreidt de  behandelverzoek-brief nu via social media.

Offlabel

De opstellers van de behandelbrief willen graag dat patiënten in een vroeg stadium behandeling kunnen krijgen met bijvoorbeeld combinaties van hydroxychloroquine, azitromycine plus zink, of ivermectine plus doxycycline. Volgens hen zijn er genoeg voorbeelden in het buitenland die aantonen dat zulke medicamenteuze behandelingen succes hebben. Ze vinden het onverteerbaar dat het NHG geen offlabel behandelingen in behandelprotocollen voor covid-19 opneemt en een ‘negatief protocol’ hanteert. ‘Hoe kan het NHG alle vormen van behandeling, en dus ook vroegbehandeling, bij voorbaat verbieden indien er nog geen wetenschappelijke bewijzen beschikbaar zijn dat het niet werkt noch dat bewezen is dat e bijwerkingen schadelijk zouden zijn?’, vragen zij zich af.

Zelfzorgcovid19 wil met de behandelverzoek-brief patiënten aanmoedigen om bij hun huisarts naar zulke offlabel behandelingen te vragen. In die brief is ook een verzoek opgenomen aan de huisarts om er bij het NHG op aan te dringen om dergelijke behandelingen wel op te nemen in de richtlijnen en het afraden ervan juist te schrappen.

NHG

Het NHG distantieert zich van de brief en raadt huisartsen af om mee te gaan met dergelijke verzoeken. De LHV adviseert huisartsen de richtlijnen van het NHG aan te houden.

Lees ook
Nieuws covid-19
 • Ilse Kleijne

  Ilse Kleijne-Thoonsen werkt sinds 2016 als journalist bij Medisch Contact. Ze werkte eerder als verslaggever voor regionale dagbladen en een energiekrant.  

Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
 • Auke

  Apotheekhoudend huisarts, Slagharen

  Voor wat het waard is:
  “ Chloroquine en hydroxychloroquine remmen zelfs in menselijke longcellen infectie door het nieuwe coronavirus niet. Dat schrijven Duitse onderzoekers, onder wie de vooraanstaande viroloog Christian Drosten, woensdag in een ve...rvroegd vrijgegeven artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. ”
  https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/22/zelfs-in-celkweek-werkt-chloroquine-niet-tegen-covid-19-a4006669

 • Jacqueline Ecury

  Huisarts, Halsteren

  Mooi samenvattend stuk in Gebu over geneesmiddelen bij Covid-19 en waarom geen (hydroxy) chloroquine, azitro en zink voor te schrijven; en al helemaal niet via een ‘ dwangbrief’;
  https://www.ge-bu.nl/artikel/geneesmiddelen-bij-covid-19

 • Jacqueline Ecury

  Huisarts, Halsteren

  Mooi samenvattend stuk in Gebu over geneesmiddelen bij Covid-19 en waarom geen (hydroxy) chloroquine, azitro en zink voor te schrijven; en al helemaal niet via een ‘ dwangbrief’;
  https://www.ge-bu.nl/artikel/geneesmiddelen-bij-covid-19?full&utm_sour...ce=newsletter&utm_medium=email

 • Jan B. Hommel

  Neuroloog, Dalfsen

  Het gebeurt niet dagelijks, maar eigenlijk ben ik het in deze wel eens met Wil Duits:

  Als je de sterfte een beetje handig buiten de statistieken houdt, weet ik zeker dat chloorbleekmiddel het fantastisch doet op allerlei secundaire uitkomstmaten.... Voor het percentage mensen dat ziek wordt van Corona zal drastisch afnemen, is mijn voorzichtige voorspelling.

  En als de cijfers overtuigend zijn, doet de realiteit er niet meer toe, zo heeft de recente geschiedenis ons bij herhaling proberen duidelijk te maken.

  Wederom verwijs ik voor het goede voorbeeld naar het RIVM hoe je handig de sterfte aan Corona in de verpleeghuizen buiten de officiële cijfers houdt, en hoe je het beste de harde realiteit buiten je wetenschappelijke bastion houdt. Als je niet test op Corona, kun je er immers ook niet aan doodgaan?

  En dus valt het met de crisis in de verpleeghuizen eigenlijk reuze mee, en hebben de maatregelen zoals voorgesteld door de RIVM heel goed gewerkt. Niet voor niets zei Jacco Wallinga in een recent interview dat er "nauwelijks fouten zijn gemaakt?". Hij kon dus met een gerust hart op vakantie. Waarschijnlijk naar Spanje of Italië, schat ik zo in. Nou dan, hulde aan het RIVM!

  Kameraad Terpstra, leest u even mee? Wellicht steekt u er nog iets van op!

  Bzzz. Bzzzzzz. Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

 • Wil Duits

  Bedrijfsarts, Houten

  Waarom niet? Ik zou pleiten voor inname van chloorbleekmiddel. Gegarandeerd is binnen de kortste keren de patiënt niet meer ziek. Zelfs de president van de Verenigde Staten en die heeft er verstand van, heeft het geadviseerd. Deze groep van (pseudo)w...etenschappers hebben waarschijnlijk dezelfde medisch vorming gekend als Trump.

 • Jan B. Hommel

  Neuroloog, Dalfsen

  Voor de wat tragere geesten onder ons, bij deze een update:

  https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2340867-rivm-richtlijnen-ouderenzorg-hadden-magere-wetenschappelijke-basis.html

  https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2340792-coronarichtlijnen-rivm-leidden...-tot-onveiligheid-in-ouderenzorg.html

  https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2340999-rivm-en-ministerie-raakten-in-coronacrisis-te-veel-vermengd.html

  Oeioeioeioeioei... Dit gaat nog een staartje hebben voor Van Dissel en kompanen...

 • Jan B. Hommel

  Neuroloog, Dalfsen

  @Terpstra: U loopt nu wel heel erg ver achter de muziek aan: Het muziekkorps van de RIVM is voor u al bijna uit zicht.

  Misschien loopt uw wetenschappelijke gezellin mevrouw Jonkers een beetje te langzaam? Kunnen jullie het tempo wellicht niet mee...r bijhouden? Of hebben jullie het wat te druk gehad met het bashen van mijn persoontje op Twitter?

  Helaas voor u, er zijn wat andere krachten in de maatschappij die een wat meer kritische houding aannemen en wel zicht houden op de recente ontwikkelingen. U kunt het allemaal lezen op de nieuwssite van Nieuwsuur...

  De RIVM heeft mij helemaal niet nodig om ze te kakken te zetten;

  Dat blijken ze heel goed zelf te kunnen...

 • Nico Terpstra

  huisarts, Hoorn

  Ik maak bezwaar tegen het gratuite bashen van het RIVM. Zeker zijn er verbeterpunten, en daar moet ook serieus wetenschappelijk over worden gesproken. Maar tot dit niveau zou geen gestudeerd arts zich naar mijn mening moeten verlagen.

 • Jan B. Hommel

  Neuroloog, Dalfsen

  @Schudel: Ik vind het goed. Een beetje zink kan vast geen kwaad. Homeopathische dosering dan maar? Enne... Wie gaat het spulletje schudden?

  Of kunnen we het dan wel schudden met onze experimentele therapie?

  Ik weet wat(!): we vragen de RIVM om... raad. Die hebben vast nog wel wat "wetenschappelijke" adviezen in de aanbieding. Desnoods wat wereldwijde consensus.

  Kunnen we het RIVM meteen vragen of het zink ook nog door het HEPA-filter moet. Daar is vast nog wel wat wetenschappelijk onderzoek over. En met een beetje turbulentie is in het schudden dan ook meteen voorzien. Ik denk dat Van Dissel zo wat wetenschappelijk onderzoek zo uit zijn hoge hoed tovert over turbulentie, zink en Corona. Het is vast ook allemaal op PubMed te vinden. Voorkomen we alvast de nodige kamervragen, en hoeft de staatssecretaris geen brieven te schrijven.

  Enne... Op wie gaan we deze experimentele therapie toepassen? De bewoners van de verpleeghuizen? En moeten ze dan met een mondkapje op in het vliegtuig? Wie daar nog nu in leven is, kan wel een stootje en dus ook wel wat turbulentie hebben, dus dat is goed voor de uitkomsten van een profylactische behandeling.

  Ik voorzie een grote wetenschappelijke carrière voor ons drieën! Ik ga al vast bezig met de crowd-funding.

  Maar niet in het verpleeghuis, dat dan weer niet.

 • Bart Schudel

  Huisarts, Apeldoorn

  Jullie vergeten het potentionerende effect van zink??! Dus: Cortison, Valium en Zink

 • Martin Kok

  Huisarts, Oosterhesselen

 • Jan B. Hommel

  Neuroloog, Dalfsen

  @Martin Kok: Hè, die ken ik ook, maar dan niet met valium maar met "cortisone"!

  "Weiss mann nicht was und warum, gibt mann immer cortisone!"

  Dat is de neurologische variant die ik in 2009 in Schleswig leerde. En verdomd, voor de neurologie klo...pt het nog aardig ook!

  Het wordt dus valium en methylprednisolon. Who needs Hydroxychloroquine? Ik denk dat het fantastisch gaat werken...

 • Martin Kok

  Huisarts, Oosterhesselen

  Alle geregistreerde medicijnen die niet bewezen onzin zijn tegen Covid-19 kunnen worden voorgeschreven?!
  We kunnen dus nog wel even vooruit.
  Ik stel diazepam voor, want:

  Weiss mann nicht was und warum, gibt mann immer valium

  Zo wetenschappel...ijk genoeg? ;-)

 • GJ Bonte

  Neuroloo, Dalfsen

  Ik had gehoopt dat we nu toch eens van de hydroxychloroquine af zouden zijn:

  Nog voordat het SARS-CoV-2 virus het levenslicht zag, was er al een overweldigende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs dat het bij de SARS-1 patiënten geen enkel effect h...ad. Een mens is nu eenmaal geen reageerbuis.

  Ik werkte destijds in Terneuzen, en de longartsen in Gent, het academisch ziekenhuis waar men mee samenwerkt, piekerden er niet over om dit middel te geven. Dan heb ik het over eind februari / begin maart 2020. Maar desondanks werd, ook in Nederland, het wetenschappelijke wiel opnieuw uitgevonden en werd dit middel in Nederland in sommige ziekenhuizen massaal toegediend, en wetenschappelijk onderzoek opgestart. Om daarmee het beginsel van wetenschap maar meteen overboord te kieperen, namelijk dat je eerst samenvat wat er nu eigenlijk al bekend is.

  Zie ook het nieuwsbericht "Ziekenhuizen gaven massaal omstreden malariamedicijn aan coronapatient".

  En laten we ook vooral niet vergeten dat de RIVM en ook de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid in april nog steeds adviseerden om het middel toe te passen bij ernstig zieke patiënten, juist die categorie patiënten die de ernstigste bijwerkingen krijgen. Zonder dat er ook maar een greintje bewijs was dat het een gunstig effect zou kunnen hebben, en met het nodige bewijs dat het kwaad kon.

  Dat wil het fundamentalistische antikwak kliekje van Terpstra nu natuurlijk maar al te graag vergeten, maar dit was feitelijk niets anders dan als wetenschap vermomde kwakzalverij, uitgevoerd door mensen die beter hadden moeten en kunnen weten. Maar welnee, de dokter wil wat doen, nietwaar? En ook al geef je een potentieel gevaarlijk middel, je doet tenslotte iets toch? Ik heb toen al gezegd dat ik dit middel niet zou willen.

  Ik heb het net geleerd, hier ziet men wel drie van van de zeven zonden in de geneeskunde aan het werk:

  Cruelty, Common Stupidity and Sloth...

  (Wreedheid, Algemene Stompzinnigheid en Luiheid).

 • Michiel de Boorder

  Huisarts, Beuningen

  Werkelijk absurd en hypocriet om een onbewezen en potentieel gevaarlijke behandeling te proberen af te dwingen met de volgende zinsnede:

  “Ik zweer dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorge...n voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen”. Dat is precies wat ik van U verwacht!

 • Nico Terpstra

  huisarts, Hoorn

  @Schudel - strikt genomen is dit niet kwakzalverij, want hydroxychloroquine is een medicijn uit het reguliere circuit, wat hier ten lande door een orthomoleculaire huisarts zonder goede wetenschappelijke basis wordt gepromoot als preventie tegen Covi...d-19. Het is eerder heel slechte geneeskunde dan kwakzalverij, ook al hangt de huisarts in kwestie de absurde gedachtenwereld der orthomoleculaire geneeskunde aan (dat is dan wel weer kwakzalverij). Het is een dun lijntje...

 • J.K. Bruins

  huisarts, Appelscha

  Wat de motivatie van deze groep ook is, ik laat me niet onder druk zetten.
  En de zin; "alle vormen van behandeling, en dus ook vroegbehandeling, bij voorbaat verbieden indien er nog geen wetenschappelijke bewijzen beschikbaar zijn dat het niet werkt..." geldt ook voor gedroogde kippenpoep

 • Bart Schudel

  Huisarts, Apeldoorn

  en een dankbaar onderwerp voor de Vereniging tegen Kwakzalverij!

 • Bart Bruijn

  Huisarts, Streefkerk

  IGZ, een schone taak, dunkt me, wacht u hier. Met de nodige tuchtklachten.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.