‘Kind met angststoornis, autisme, ADHD of psychose te laat bij specialist’
5 reactiesDe groep kinderen in de ggz die vallen tussen lichte zorg en acute zorg, komt te laat bij de medisch specialist. Dat stellen beroepsorganisaties van psychiaters (NVvP) en kinderartsen (NVK) vandaag in een brandbrief aan de Tweede Kamer.
Het gaat om kinderen met complexe psychiatrische aandoeningen als een angststoornis, autisme, ADHD of een psychose, schrijven de organisaties. De zorg voor deze kinderen ligt in handen van gemeentes. Kinderen komen ‘te laat bij medisch specialisten terecht of komen op de verkeerde plek terecht’, aldus ondertekenaars Arne Popma, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie, en NVK-voorzitter Károly Illy.
De organisaties willen dat professionals weer betrokken raken bij signalering en diagnostiek van psychische problematiek. ‘Als de professional een behandeling indiceert, kan het niet zo zijn dat gemeenten en wijkteams via niet-inhoudelijke beoordelingen en andere omwegen de snelheid en effectiviteit van de behandeling in de weg staan’, aldus de brief. De organisaties laken ook de verschillen in de zorg per gemeente. ‘Ieder kind heeft recht op goede zorg ongeacht de gemeente waar hij of zij woont’, schrijven Popma en Illy.
Het kabinet heeft afgelopen week bekendgemaakt dit jaar 420 miljoen euro extra beschikbaar te stellen en in 2020 en 2021 jaarlijks 300 miljoen euro.
Lees ook
geert slock
huisarts, Sluis
Zoals ook door collega Zwart vermeld staan wij als huisarts achter deze brandbrief. Helaas is het voor mij als huisarts quasi onmogelijk direct een kinderpsychiater te contacteren. Ik moet volgens de geldende zeer bureaucratische procedure doorverw...ijzen naar de jeugd ggz instelling die dan ten zijner tijd een intake zal doen indien de WMO ambtenaar hiermee akkoord gaat. Hopend dat de patiënt in een rendabel en behandelbaar DBC vakje past en dus door de intake geraakt duurt het meestal maanden vooraleer een eerste consult met de kinderpsychiater plaatsvindt, dat moet veel vlotter en sneller kunnen. Verder moet er 1 behandelbaar komen voor het kind in kwestie, nu zien we vaak tot meer dan 5 jeugdzorg medewerkers bezig met hetzelfde probleemkind waarbij niemand de verantwoordelijk heeft en er pas na eindeloos overleg besloten wordt dat jeugd ggz nodig is.
Sjoerd Zwart
huisarts, Kampen
Een brandbrief van de psychiaters en kinderartsen naar de Tweede Kamer ondersteun ik als huisarts ook, want de hulp voor kinderen met psychische problematiek kan beter. Ik stoor me wel aan twee dingen:
1) In de brief zelf staat de dikgedrukte oproep... aan de Tweede Kamer om een medisch-specialistische route te creëren voorde groep kinderen die gebaat is bij specialistische jeugdhulp. Hoezo collega’s, pakken jullie deze verantwoordelijkheid niet zélf op? Jullie schrijven zelfs dat veel professionals afhaken in de huidige onstabiele situatie. Hoe willen jullie een eigen route gaan creëren? Juist dat plan zal instabiliteit opleveren. En wat vinden jullie van de rol van de huisarts? Wij doen dagelijks ons stinkende best deze kinderen en hun ouders op de juiste plek zorg te bieden. Vaak doen wij dat in onze groepspraktijk , er werkt een orthopedagoog, een prima gekwalificeerde praktijkondersteuner jeugd, betaald door de gemeente. Cijfers tonen aan dat deze experimenten in het land succes hebben. Ik voel me nu minder vaak gedwongen door de ouders of de school om een kind meteen naar de dure specialistische zorg te verwijzen. De gemeente, het CJG en wijkteam staan aan onze kant, ik ervaar geen belemmering bij een verwijzing die wel nodig is.
2) In de brief noemen jullie als voorbeeld van complexe psychiatrische aandoeningen onder andere autisme en ADHD. Beste collega’s, hebben jullie ergens de trein gemist? Of sta ik op het verkeerde perron? We zijn toch de laatste jaren al bezig met ont-medicaliseren van gedrag dat iets van de norm afwijkt? Jullie zien alleen de ergste gevallen, naar ik mag hopen. Onze NHG-standaard ADHD onderscheidt keurig díe kinderen met probleemgedrag met lichte beperkingen in het functioneren.
Dus beste collega’s, overleg ook eens met ons huisartsen, voordat je politici vraagt zich te gaan bemoeien met verwijsroutes. Wij artsen zijn toch zeker zelf competent genoeg om onze samenwerking en organisatie vorm te geven?
[Reactie gewijzigd door op 19-06-2019 12:15]
Piet Van Loon
Orthopeed/ houdingsdeskundige, Oosterbeek
In mijn woonplaats wordt zelfs de subsidie aan het instructiezwembad (kinderzwemmen!) stopgezet wgs tekorten WMO/ Jeugdzorg!
De wereld op zijn kop! In de geneeskunde ( Gezondheidsleer) was het toch duidelijk dat vrij spel, stoeien, buitenzijn, zwe...mmen, schoolgym ( om neg.effecten zitten weg te werken, door de bezetters als eerste wet hier geregeld) als de beste preventieve maatregelen werden gepropageerd om het kinderlichaam en de kindergeest ( vlg de artsen M.Montessori en A. Jacobs) tot optimale gezondheid te brengen? De jeugd kan er toch niks aan doen, dat de geneeskunde ( en de Overheid!) zich alleen maar is gaan richten op (dure) curatie en de preventiekracht verdonkeremaande? Of dat onze ouders plots op dokter Spock gingen vertrouwen? Of dat we massaal de nieuwe technologie in hun leven persten? Welke ministers zetten ook alweer de "marktwerking" in om de Zorg beter en goedkoper te maken, maar tevens ook de laatste restjes preventie maar aan de individuele "wens"/ portemonnee over te laten? Door welke artsen/ wetenschappers werden ze geadviseerd?
E.B. van Veen
, huisarts
'De organisaties willen dat professionals weer betrokken raken bij signalering en diagnostiek van psychische problematiek. ‘Als de professional een behandeling indiceert, kan het niet zo zijn dat gemeenten en wijkteams via niet-inhoudelijke beoordeli...ngen en andere omwegen de snelheid en effectiviteit van de behandeling in de weg staan’, aldus de brief. De organisaties laken ook de verschillen in de zorg per gemeente. ‘Ieder kind heeft recht op goede zorg ongeacht de gemeente waar hij of zij woont’, schrijven Popma en Illy.'
Bovenstaand uit de brandbrief aan de Tweede Kamer kan ik van harte onderschrijven. Ik kan nog steeds niet begrijpen waarom de zorg voor kinderen met psychische problemen destijds (2015) is overgeheveld naar de gemeenten. Door VWS trouwens, dus daar is de Tweede Kamer dan destijds mee akkoord gegaan. Momenteel klagen gemeentes dat zij daarvoor onvoldoende geld krijgen. Maar destijds niet. En destijds hebben onder anderen kinderpsychiaters ook al fel geprotesteerd. Dat mocht niet baten. Het is gewoon doorgedrukt. Met de jeugd als proefkonijn. Gemeentes konden het goedkoper.
Toch heb ik een kanttekening bij de brief. Er worden 'diagnoses' in genoemd zoals autisme en ADHD. En daarmee gaat het ook flink mis sinds 2015, maar ook al eerder. Het is namelijk buitengewoon makkelijk om voor relatief milde problemen de 'diagnose' ADHD en ASS te krijgen. Er spelen heel veel prikkels mee. Vanuit school bijvoorbeeld.
Volgens mij is één van de oorzaken van de groei in de (jeugd)GGZ de nadruk die er op de DSM is gaan liggen. Nog voordat er goed geluisterd (naar het kind zelf) en geanalyseerd is, moet er al door de verwijzer worden gedacht 'welke DSM-classificatie past hierbij?". Dat is echt de huidige ziekte in de GGZ, vind ik als huisarts. En verder ook, dat ço-morbiditeit buiten de deur wordt gehouden (bij GGZ-instellingen). Een psychose én middelenafhankelijkheid? Of; een IQ onder de 85? Dan wordt het al moeilijk om door te verwijzen...
W.J.Duits
Bedrijfsarts, Houten
Is dit de bedoeling? Is het niet de taak van een regering om er voor te zorgen dat iedere burger tot zijn recht kan komen? Het kan toch niet zo zijn dat er in Nederland een onderscheid is van behandelmogelijkheden voor kwetsbaren als kinderen. Dit ne...igt naar onethisch. Is dit de beschavingsnorm geworden in een van de rijkste landen van de wereld?