Zorgverlener voelt zich beknot door zorgverzekeraar
4 reactiesRuim driekwart van de zorgverleners in Nederland die met zorgverzekeraars een contract afsluiten, kan door beperkende voorwaarden van die verzekeraars niet de zorg verlenen die zij als professional nodig achten. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond en de VvAA.
Artsen, paramedici en andere werknemers in zorginstellingen zeggen in het onderzoek dat zij ‘beknot’ worden in het aantal of de duur van behandelingen, op straffe van een boete of zelfs het verliezen van het complete contract. Patiënten krijgen door dergelijke geheime afspraken vaak niet de zorg die zij nodig hebben, zeggen de onderzoekers. Onder druk van zorgverzekeraars worden behandelingen ingekort en patiënten krijgen niet de meest geschikte medicijnen.
Zorgverleners ervaren de meeste beperkende voorwaarden bij de grote zorgverzekeraars. Driekwart van de zorgverleners sluit contracten met één of meerdere zorgverzekeraars. Een kwart van de zorgverleners sluit helemaal geen contracten, meestal doen ze dat bewust.
De Consumentenbond en VvAA willen dat beperkende afspraken voor iedereen duidelijk zijn en willen een einde aan de beperkingen.
Lees ook:-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
Cornelis Bruijninckx
chirurg, Rotterdam
Moeten de organisaties waarin wij ons als artsen hebben verenigd niet in het geweer komen? De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor de Geneeskunst, De Federatie Medisch Specialisten, de Landelijke Huisartsenvereniging zijn toch bij uitstek de ons... vertegenwoordigende organen die hierin op constructieve wijze stelling dienen te nemen? Zij moeten dit als onacceptabel bestempelen en in samenspraak met paramedische vertegenwoordigers de strijd aanbinden met de Zorgverzekeraars in het belang van de Nederlandse patiënten.
Jedidja Fortuijn
aios psychiatrie, Haarlem
Beste collega van Meekeren,
Ja graag. Wat gaan we doen? Zou demonstreren as. zaterdag (nationaal zorgfonds) helpen? Moeten we landelijk een week zondagsdiensten draaien? Het is toch van de zotte dat de professional zo ondermijnd wordt. Zullen we een ...nachtwake gaan houden voor het ministerie, omdat we denken dat onze gezondheidszorg de terminale fase is ingegaan? Moeten we een burgerinitiatief starten (het gaat immers primair om de gezondheid van alle burgers en niet om ons eigenbelang)? Ik snap niet dat we niet gehoord worden, er zijn toch belangenvertegenwoordigers genoeg die mopperen. Wil dit kabinet wel luisteren?
Wim van der Pol
ziekenhuisapotheker, Sint Maarten
Beknotten, snoeien, aftoppen, het is juist de bedoeling. Fijn, zal Schippers denken, het werkt. De kosten beheersbaar houden, dat is het devies. Verders niets. Wanneer zorgverleners zelf de kosten in de hand kunnen houden, loopt de zorg uit, bloeit e...n groeit het. Anders niet. Simpel.
Erwin van Meekeren
psychiater, Nederland
Wanneer gaan we er met zijn allen nu eens iets aan doen (behalve er over klagen).
En het blijft maar 'opschuiven', we vinden anders stap voor stap telkens 'ongewone', ongewenste zaken steeds 'gewoner' worden!
In je eentje kan je weinig, maar collect...ief kan het wel. Acties mbt pensioenaftopping leverden ook wat op...
Het gaat niet meer om een beetje onderhandelen over marges. Maar om een fundamentele inrichting van gezondheidszorg. Waar de uitvoerders natuurlijk wel een morele plicht hebben tot efficiëntie en doelmatigheid.