Westfries gasthuis wil budgetcontracten
1 reactieHet Westfries gasthuis in Hoorn heeft zich extra ingespannen om contracten te sluiten voor de budgetpolissen, volgens het Noordhollands Dagblad van 22 december. Veel patiënten waren afgelopen jaar boos over de onverwachte rekening.
Het ziekenhuis heeft afgelopen jaar te maken gehad met ruim tweehonderd patiënten met een budgetpolis, die onverwachts zelf een rekening kregen voor (een deel van) het bedrag voor een behandeling. Mensen werden boos op het ziekenhuis, omdat ze vooraf niet gewaarschuwd waren, maar probleem is dat bij inschrijven alleen de naam van de verzekeraar zichtbaar is, en niet het soort polis, zegt bedrijfskundig adviseur van het ziekenhuis Rinco de Jong.
De meeste van deze patiënten hadden een ‘Zilveren Kruis Beter Af Selectief’-verzekering volgens De Jong, maar van diverse patiënten heeft het ziekenhuis vernomen dat verzekeraar Achmea alsnog de volledige nota gaat betalen. Het probleem speelt ook bij de ‘Zekur’-polis van Univé. Op de website van het ziekenhuis staat dat er geen contracten zijn voor 2015 voor vijf veelvoorkomende behandelingen, zoals een liesbreuk- of een staaroperatie, voor de MenzisBudgetBewust-polis en de PMA Budget-polis.
Het ziekenhuis verwacht dat komend jaar nog veel meer mensen voor een budgetpolis zullen kiezen en is daarom met de verzekeraars rond de tafel gaan zitten, om meer contracten te sluiten voor deze polissen. Het ziekenhuis heeft daarbij korting gegeven aan de zorgverzekeraars.
Ook ziekenhuizen in Alkmaar en Den Helder hebben voor komend jaar contracten afgesloten voor de budgetpolissen, nadat patiënten dit jaar in de knel kwamen, meldt het Noordhollands Dagblad.
Heleen Croonen
Lees hier de columns van bestuurslid Hugo Keuzenkamp:
Onenigheid over dekking umc’s in budgetpolis
Kabinet past voorstel voor ‘artikel 13’ aan
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Het is triest dat de bezuinigingen moeten gaan over de ruggen van de mensen die werken in de zorg. Ziekenhuizen moeten financiële risico's nemen, omdat ze hun patiënten niet willen benadelen, ziekenhuizen moet zelfs voorfinancieren om hun zorg te kun...nen bieden, omdat ze pas achteraf worden betaald.
Vervolgens moet je als ziekenhuis ook nog in de gaten gaan houden dat de voorlichting naar de patiënt op orde moet zijn. Dat is toch echt de rol van de verzekeraar, die zullen een bijsluiter moeten geven aan de patiënt. Dan kun je als patiënt heftig bloedend van een ongeval of met een rammelend bovenbeen omdat je heup is gebroken eerst kijken of je wel terecht kan in dat ene ziekenhuis, of dat je toch 20 Km verderop moet zijn. Beetje raar toch?
Waarom stappen we niet af van dit waanzinnige systeem, stel een basisvergoeding vast voor behandelingen. Dan kan elke zorgverlener zijn tarieven bekend maken, dan weet ik als patiënt waar ik moet bijbetalen. Misschien kan dan de zorgverzekeraar nog een extra verzekering optuigen, zodat ik niet hoef bij bij te betalen. Maar stop met de zorginkoop, Albert Heijn bepaalt toch ook niet voor mij hoeveel suiker ik mag kopen per jaar.
Regering ga nu eens over tot waar jullie echt voor zijn, voor de strategische discussie over waar we heen willen met onze zorg en hoe wij als maatschappij dat willen financieren, ja, willen financieren. En stop met dat "managen" van de zorg vanuit Den Haag, daar bent u niet voor, u bent voor de grote lijnen en niet de details. Geef in het kader van onze "participatiemaatschappij" de regie terug aan de mensen bij wie die hoort te liggen, de patiënt en de zorgverlener". Houdt op met dit betuttelende geldverslindende verzekeringssysteem, jaarlijks wordt 1,5 miljard Euro onttrokken aan de zorg in de vorm van winst.Reken eens om hoeveel "handen aan het bed" dat zijn, hoeveel uren hulp in de huishouding dat is, hoeveel kankerbehandelingen dat zijn, nog te zwijgen over de 10 miljard reserve die in kas zitten.