Weinig artsen geïnteresseerd in overstapregeling voor loondienst
1 reactieSlechts één medisch specialist heeft dit jaar gebruikgemaakt van de financiële regeling die de overstap moet vergemakkelijken van vrije vestiging naar loondienst.
Sinds 2015 kent het ministerie van VWS de Regeling overgang integrale tarieven medisch-specialistische zorg. Daardoor kunnen artsen die vanuit vrije vestiging in loondienst willen gaan werken een tegemoetkoming krijgen van 100.00 euro als zij door de overstap kosten maken (bijvoorbeeld vanwege betaalde goodwill die verloren gaat). Begin dit jaar werd besloten de regeling te verlengen tot en met 2019, nadat de Federatie Medisch Specialisten aan VWS had aangegeven dat er nog artsen waren die hierin geïnteresseerd waren.
Maar die interesse laat zich niet terugzien in recente cijfers die minister voor Medische Zorg Bruno Bruins naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de eerste elf maanden van 2017 heeft er dus maar één arts een beroep op de regeling gedaan. In 2016 ging het om veertien artsen, ook een veel bescheidener aantal dan de 449 medisch specialisten die in het eerste jaar van de regeling gebruikmaakten.
Voor de jaren 2017 tot en met 2019 is er in totaal 10 miljoen euro voor de regeling beschikbaar.
W.J. Duits
bedrijfsarts, Houten
Kan iemand mij uitleggen wat het voordeel is van in dienst zijn bij een ziekenhuis? En waar ligt het voordeel van het ziekenhuis? Stel er is geen werk voor een dermatoloog bijvoorbeeld, dan heb je de kosten als ziekenhuis, anders is het probleem dat ...van de specialist zelf.
Volgens mij zijn op oneigenlijke gronden een regelsysteem aan het ontwerpen. Laat hoog opgeleide mensen hun eigen leven regelen en ook hun verdiensten. Laat ze zelf bepalen hoeveel ze willen werken en tegen welk tarief.