VWS en NPCF: geen akkoord over langdurige zorg
Plaats een reactieHet ministerie van VWS en de organisaties van zorgconsumenten en werkgevers kunnen niet bevestigen dat er een akkoord is bereikt over een omslag in de langdurige zorg. Dat zegt VWS-woordvoerder Fouzia Kassi in een reactie op een Volkskrantartikel van donderdag. Kassi: ‘Er is wél overleg tussen de partijen, maar geen overeenstemming.’ Ook de NPCF, één van de betrokken partijen ontkent op de eigen website dat er sprake is van overeenstemming.
Volgens de Volkskrant wil staatsecretaris Van Rijn 3 miljard bezuinigen door een principiële omkering van de grondbeginselen van langdurige zorg. De Volkskrant meldt vandaag (7 februari) dat de staatssecretaris 3 miljard wil bezuinigen door een principiële omkering van de grondbeginselen van langdurige zorg. Hulpbehoevende ouderen, zieken en gehandicapten zouden hun zorg voortaan zelf moeten organiseren. Alleen als hulp aan ouderen, zieken en gehandicapten echt niet kan worden verleend door mantelzorgers zoals familieleden, vrienden en buren zou de overheid nog voor professionele zorg gaan betalen. De drempel voor professionele hulp thuis en in een instelling zou hiermee moeten worden verhoogd en de oude manier van indicatiestelling zou worden vervangen door een ‘keukentafelgesprek’.
Volgens de Volkskrant heeft Van Rijn hierover inmiddels een akkoord bereikt met de organisaties van zorgconsumenten en werkgevers. Woordvoerder Kassi heeft geen idee hoe de Volkskrant hierop komt. Kassi: ‘In oktober 2012 heeft staatssecretaris Van Rijn een bestuurlijke regiegroep langdurige zorg ingesteld, onder meer bestaande uit de veldpartijen. In dit stadium is hij nog volop in gesprek met de regiegroepleden. Het resultaat hiervan krijgt zijn weerslag in de hoofdlijnenbrief die in maart 2013 naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.’
De NPCF schrijft dat de patiënten- en cliëntenorganisaties vorige week een plan hebben ingebracht om de langdurige zorg in de toekomst vorm te geven. De insteek van dat plan is mensen zoveel mogelijk zelf de regie te geven over hun eigen leven. Maar van groot belang blijft volgens de NPCF een onafhankelijke indicatiestelling. Bovendien moet wel worden meegenomen wat iemand samen met zijn omgeving kan regelen, maar moet dit niet een dwangmiddel worden met als resultaat dat mensen geen passende zorg meer krijgen, stelt de NPCF.
Simone Paauw
- Volkskrant: Overheid gaat pas betalen voor zorg als familie en vrienden niet kunnen helpen
- NPCF: Overeenstemming over langdurige zorg (Volkskrant) ongenuanceerd
Lees ook:

- Er zijn nog geen reacties