Verspilling medicijnen kan veel minder
Plaats een reactieOngeveer 40 procent van de verspilling van medicijnen is te voorkomen, zo blijkt uit onderzoek van Charlotte Bekker (UMC Utrecht, Sint Maartenskliniek Nijmegen), waarop ze 15 november aan de Universiteit Utrecht promoveert.
Eerder onderzoek liet zien dat in Nederland waarschijnlijk zo’n 100 miljoen euro wordt verspild door het weggooien van geneesmiddelen. Dat komt onder meer door te grote verpakkingen, het voorschrijven van te veel medicatie of doordat patiënten voortijdig stoppen met inname, oftewel niet therapietrouw zijn. Verspilling is dus in de eerste plaats tegen te gaan door kleinere verpakkingen te maken of kleinere hoeveelheden per keer voor te schrijven. Maar volgens Bekker kunnen veel ongebruikte geneesmiddelen, na kwaliteitscontrole in de apotheek, ook heel goed opnieuw aan andere patiënten worden verstrekt. Zeker als het gaat om geneesmiddelen in een nog volledig onaangebroken verpakking. Ze laat zien dat veel patiënten, artsen, apothekers, zorgautoriteiten en de farmaceutische industrie dat plan steunen. En ze wordt verder gesterkt door het gegeven dat 95 procent van de patiënten ongekoelde medicatie goed bewaart.
Vooral bij dure geneesmiddelen is volgens Bekker veel winst te behalen. Zoals bij orale oncolytica en de biologicals die reumapatiënten gebruiken. Bij deze patiënten houdt ruim de helft van degenen die stoppen met het gebruik medicatie over – ter waarde van 1100 euro per patiënt. Die medicatie wordt momenteel weggegooid, wat veel geld kost en slecht is voor het milieu, aldus de promovenda.
Charlotte Bekker, Sustainable use of medication. Medication waste and feasibility of redispensing, dissertatie, 15/11/2018
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties