Verlies Röpcke-Zweers, nieuwbouw bedreigd
Plaats een reactieHet Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg heeft vorig jaar een verlies geboekt van ruim 6 ton. Dat blijkt uit het onlangs verschenen jaarverslag van de Saxenburgh Groep, waarvan het ziekenhuis deel uitmaakt. Vermogenseisen van de banken bedreigen de nieuwbouwplannen van de zorginstelling.
De Saxenburgh Groep ontstond in 2004 uit een fusie tussen het Overijsselse ziekenhuis en enkele verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio. Uit de jaarrekening blijkt dat de hele groep vorig jaar een keurige winst maakte van ruim een half miljoen op een omzet van ruim 112 miljoen euro. Bij nadere beschouwing blijkt de winst bij de ouderenzorg echter een fors verlies bij het ziekenhuisdeel te maskeren.
Uit het financiële verslag blijkt dat de ouderenzorg een winst van 1,2 miljoen opleverde, op een omzet van bijna 48 miljoen euro. De ziekenhuisdivisie boekte 640.000 euro verlies op een omzet van bijna 65 miljoen euro. De divisie bestaat naast het ziekenhuis in Hardenberg uit een dagziekenhuis in Coevorden en drie poliklinieken in Ommen, Westerhaar en Slagharen.
Saxenburgh-bestuurders Pauline Terwijn en Henk van der Wal schrijven het verlies van het ziekenhuis vooral toe aan de kwaliteit van het gebouw. ‘Het huidige gebouw biedt geen optimale logistieke mogelijkheden, waardoor patiëntenstromen niet geoptimaliseerd kunnen worden.’ Daarnaast zou er in 2012 financiële druk zijn ontstaan doordat de afgelopen jaren fors is geïnvesteerd in ‘kwaliteit en modern werkgeverschap’, zoals een volledig elektronisch patiëntendossier en veel service.
Terwijn en Van der Wal ambiëren nieuwbouw voor het ziekenhuis, maar voorzien problemen in de financiering ervan. Uit het jaarverslag blijkt dat de banken op lange termijn een solvabiliteit eisen van minstens 20 procent. Vorig jaar kwam die uit op 12,8 procent. Volgens de bestuurders is de vermogenseis ‘maatschappelijk gezien bijna onverantwoord’, en legde de zorginstelling daarom de afgelopen jaren prioriteit bij de ‘maatschappelijke eis’, de verbetering van de zorg. Zij waarschuwen echter dat dit onmogelijk is als de zorginstelling haar ambitie voor een nieuw ziekenhuis wil realiseren, omdat ze zich dan volledig aan de kapitaaleisen van de banken moet onderwerpen.
Mathijs Smit
Lees ook:
- ‘Positie kleine ziekenhuizen spannend’ (Medisch Contact, 13 augustus 2013)
- Nog twaalf ziekenhuizen zonder jaarverslag (Medisch Contact, 2 juli 2013)
- Weinig ziekenhuizen kunnen winst uitkeren (Medisch Contact, 19 februari 2013)
- Er zijn nog geen reacties