Uitgaven geneesmiddelen stijgen iets minder hard
Plaats een reactieDe kosten voor geneesmiddelen zullen waarschijnlijk minder hard stijgen dan eerder werd verwacht. De verwachting dat er in 2021 bijna 5,1 miljard euro zal worden besteed aan geneesmiddelen, is naar beneden bijgesteld naar ruim 4,9 miljard euro, al wordt de 5,1 miljard een jaar later alsnog gehaald.
Dat is op te maken uit een rapport van het Zorginstituut op basis van het Genees- en hulpmiddelen Informatieproject (GIPeiling), een overzicht van ontwikkelingen rond het gebruik van via de Zorgverzekeringswet vergoede genees- en hulpmiddelen. Tot 2022 verwacht het instituut dat de kosten met gemiddeld 2,2 procent per jaar zullen stijgen.
In 2018 stegen de kosten voor farmaceutische zorg met 2,2 procent naar ruim 4,6 miljard euro, verwacht het Zorginstituut. Vooral de dure geneesmiddelen die binnen ziekenhuizen worden voorgeschreven, zorgen voor groei van de kosten. In 2018 stegen de uitgaven van deze geneesmiddelen met bijna 10 procent naar ruim 1,9 miljard. De kosten voor geneesmiddelen die buiten het ziekenhuis werden voorgeschreven stegen volgens het Zorginstituut met 2,2 procent.
Ook de kosten voor hulpmiddelenzorg stegen in 2018 met bijna 4,6 procent naar ruim 1,5 miljard euro. Deze stijging is hoger dan in voorgaande jaren en ook in de aankomende jaren verwacht het Zorginstituut een stijging van minder dan 1 procent per jaar. De hogere stijging in 2018 komt volgens het Zorginstituut door diabeteshulpmiddelen, de Flash Glucose Monitoring.
lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties