Dure geneesmiddelen drukken zwaar op medicijnuitgaven
1 reactieIn 2021 zal er bijna 5,1 miljard euro worden besteed aan geneesmiddelen, door een gemiddelde jaarlijkse toename van 2,5 procent van de uitgaven. Dat verwacht Zorginstituut Nederland bij ongewijzigd beleid. De instroom van nieuwe, dure geneesmiddelen in het basispakket en toenemend gebruik van zulke middelen binnen ziekenhuizen is daar met name verantwoordelijk voor.
Het Zorginstituut maakt via het Genees- en hulpmiddelen Informatieproject (GIPeiling) een overzicht van ontwikkelingen rond het gebruik van via de Zorgverzekeringswet vergoede geneesmiddelen (en hulpmiddelen) die extramuraal worden ingezet, en van gebruik van geneesmiddelen binnen ziekenhuizen. Het instituut, dat het kabinet adviseert over de inhoud van het basispakket, gebruikt daarvoor gegevens van zorgverzekeraars.
Het instituut raamt dat de uitgaven voor geneesmiddelen in 2018 uitkomen op 4,73 miljard, en doorgroeit naar bijna 5,1 miljard per 2021. Aan de ene kant zijn er ontwikkelingen die de uitgaven drukken: het preferentiebeleid van zorgverzekeraars, financiële arrangementen die de overheid met farmaceuten sluit, de lagere koers van het Britse pond sinds de Brexit die medicijnprijzen drukt, gezamenlijke inkoop door ziekenhuizen, artsen die eerder generieke (vaak goedkopere) geneesmiddelen voorschrijven. Daar staat tegenover dat het gebruik van geneesmiddelen toeneemt (gemeten in dagdoseringen), en dat er meer dure geneesmiddelen bijkomen, die zowel binnen als buiten de ziekenhuizen worden gebruikt. Dat leidt per saldo dus tot oplopende uitgaven, is de verwachting.
Lees ook:
Jan M. Keppel Hessselink
arts-pijnbehandelaar, Bosch en Duin
Reden te meer om nog eens goed te kijken naar de alternatieven via de repositionering van oude farmaca in nieuwe indicaties. Bijvoorbeeld celecoxib bij colorectale kanker, metformine bij mamma carcinoom, minocycline bij het fragile X syndroom, allema...al goedkope oplossingen voor ziekten die lastig te behandelen zijn en die in principe het waard zijn om voor deze nieuwe indicaties geregistreerd te worden.
Daarvoor zouden medische professionals, samen met het College ter Beoordeling van de Geneesmiddelen (CBG) via de mogelijkheid die door het CBG geboden wordt van een 'advies op maat', samen moeten werken. Nederland kan daarbij een belangrijke rol in Europa vervullen.
Wij zijn dit jaar begonnen met de ontwikkeling van het oeroude fenytoine als topicale pijnstiller bij pijnlijke diabetische neuropathie, samen met collega's uit enkele Universiteiten. Repositionering is 'hot' maar de uitwerking ervan, hoe te komen tot een indicatie uitbreiding voor een oude stof, daar zijn weinig operationele voorbeelden van te vinden. Repositionering van oude stoffen kan zeker ook bijdragen aan een duidelijke kostenbesparing, maar dan moeten we wel aan de slag samen.