Standaardkorting bij ongecontracteerde zorg van tafel
1 reactieHet is zorgverzekeraars niet toegestaan om voor alle ongecontracteerde zorg één vast kortingspercentage te hanteren. Ze moeten per zorgtype de korting toelichten. Dat heeft de rechtbank Gelderland vandaag bepaald.
De rechtszaak was aangespannen door de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze. De stichting dagvaardde VGZ, Menzis, CZ en Zilveren Kruis, die samen ongeveer 90 procent van de markt in handen hebben, om een oordeel te krijgen over de vergoeding van ongecontracteerde zorg.
De rechtbank veegt het vaste kortingspercentage van tafel, maar niet het idee van een korting an sich. Dat de verzekeraar meer kosten maakt bij ongecontracteerde zorg dan alleen een factuur sturen, zoals de stichting had betoogd, staat voor de rechtbank vast. Maar de hoogte van de reële extra kosten die de verzekeraar heeft, is nu niet inzichtelijk, vindt de rechter. Verzekeraars moeten dat per zorgtype gaan motiveren.
Verzekeraars vergoeden nu 75 procent van de zorg die aan hun verzekerden wordt geleverd door zorgverleners die daarvoor geen contract met de verzekeraar hebben afgesloten. Het kabinet wil graag dat er contracten worden gesloten tussen verzekeraars en zorgverleners. Minister De Jonge liet de Kamer dit najaar weten dat hij in de wet een nog lagere vergoeding wil vastleggen voor zorg van sectoren waar de contracteringsgraad daalt.
Lees ook
G K Mitrasing
Vogelvrije Huisarts, Jumla
Zo bewijst deze rechterlijke uitspraak met wat voor perverse clubjes je als zorgverlener/aanbieder en burger te maken hebt: VWS, de nep-onafhankelijke NZa, de nep-onafhankelijke ACM, nep-onafhankelijke zorgeconomen, allemaal hebben ze lak aan het jur...idisch kader van het zorgstelsel...
En over de zorgkoepels die wegkeken(individueel belang opgeofferd aan het groepsbelang) hoeven we het ook al niet meer te hebben.. en nog minder over de Patiëntenfederatie:..
Mooie uitspraak.