Spandoeken en optochten
Plaats een reactie‘Op de bres’ roept bij mij warme herinneringen op. Herinneringen aan spandoeken en optochten. Als medisch student, opgeleid in de tropen, hadden we te maken met een vluchtelingencrisis. Ziekenhuisbedden waren beperkt en niet iedereen kreeg de nodige zorg.
Gezamenlijk gingen we de boer op om onze stem te laten horen; dat er behoefte was aan gelijke rechten en zorg. De saamhorigheid was geweldig en tegelijk spannend omdat een deel van de studenten een nacht in de gevangenis moest doorbrengen. De vrouwelijke studenten werden met rust gelaten. We waren het daar als vrouwen niet mee eens, want zo voelden we ons niet serieus genomen. De politie dacht daar kennelijk anders over. Hoezo gelijke rechten?
In Nederland volgde ik de opstand van de huisartsen op het Malieveld dan ook met veel begrip. Je stem laten horen, een statement maken, geeft energie, want je bent gezamenlijk bezig met maatschappelijke belangen. Laatst viel het kwartje bij mij. Ik besefte dat ik nog altijd behoefte heb aan pleidooi houden, dit doe ik op schrift. Via persoonlijke bijdragen, stukken in Medisch Contact, in het beroepsverenigingsblad voor jeugdartsen en soms via publicaties besteed ik aandacht aan het collectieve belang. Door het opleiden van jeugdartsen hoop ik dan ook van harte dat de vonk overslaat. Wanneer ik zie dat aiossen stukken schrijven over hoe ze in de praktijk problemen aan de orde stellen, ervaar ik verbondenheid, saamhorigheid. Passie voor ons vak, ‘op de bres staan’, hoe doe je dat en wat is effectief? Als jeugdartsen en überhaupt als medische professionals vind ik dat we problemen in de zorg moeten blijven aankaarten. Aandacht voor de gezondheid van de jeugd, of het nou individueel of collectief is, via spandoek of schrift, ik zal mijn stem blijven laten horen. Jullie toch ook?
Vasanthi Iyer, arts M&G, instituutsopleider TNO
- Er zijn nog geen reacties