Sneller door opleiding maar bezuinigingsdoel blijft
1 reactieDe opleiding tot medisch specialist is in de praktijk al korter dan de officiële tijd die ervoor staat. Dat blijkt uit een nulmeting door de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS) over 2013.
In 2013 deden aiossen gemiddeld 1,8 maanden korter over de opleiding dan de 4 tot 6 jaar die er officieel voor staat, blijkt uit een nulmeting onder 27 specialistenopleidingen. De RGS deed de nulmeting in het kader van het project Individualisering Opleidingsduur van de Orde van Medisch Specialisten.
Specialisten, aiossen en ziekenhuizen hebben met minister Edith Schippers van Volksgezondheid afgesproken dat de gemiddelde opleidingsduur zal worden ingekort. Dit moet de overheid een besparing opleveren van 56 miljoen euro aan opleidingskosten. Het feit dat de huidige opleiding al korter is, doet daar niet aan af; de 56 miljoen euro moet van het huidige budget af, aldus projectmanager bij de OMS Ramon van den Berg. Hij sprak erover op het NVMO-congres van 6 november in Egmond aan Zee. De inkorting moet wel verantwoord plaatsvinden. ‘De opleiding duurt zo lang als nodig is en zo kort als verantwoord’, aldus Van den Berg.
Concreet betekent het dat de aiossen gemiddeld 4,8 maanden korter over de opleiding moeten gaan doen. Maar deze versnelling van de opleiding zal wat groter zijn bij de lange opleidingen van 6 jaar, en kleiner bij die van 4 jaar, verzekert Van den Berg. ‘Inkorten kan vóór het begin van de opleiding al dankzij vrijstellingen, door het in te voeren schakeljaar in de geneeskundeopleiding, door werkervaring als anios of door onderzoekservaring. Anderen maken een hele steile leercurve door en gaan op die manier sneller door de opleiding heen.’
Op dit moment zijn sommige aiossen juist bezig hun opleiding te rekken, omdat de arbeidsmarkt nog te weinig kansen biedt. Van den Berg ziet deze trend ook. ‘Aiossen kunnen nu ook hun opleiding individualiseren. Dat is aantrekkelijk voor aiossen die vooral in de eerste jaren van hun opleiding sneller willen en kunnen, zodat er ruimte blijft voor verdieping in de laatste jaren. Dat motiveert. Ook wordt een flexibele overstap naar een ander vak beter mogelijk.’
Er zijn bijvoorbeeld werkzoekende orthopeden die via een sterk ingekort opleidingstraject een overstap kunnen maken naar revalidatiegeneeskunde. ‘Begrijpelijk, want daar is meer werk in te vinden’, aldus Van den Berg.
Heleen Croonen
Lees ook:
- Tijdrekken tijdens de opleiding (30 oktober 2014)
A.L. Cense
Psychiater, STOUTENBURG Nederland
Wat heet "zo kort als verantwoord" wanneer boeren verstand zegt dat ervaring wat oplevert? Is er een afkap-punt waar de meerwaarde van tijd om ervaring en zekerheden op te doen plotseling sterk afneemt? Of is dit in essentie de zoveelste eenzijdige r...ekensom waar de baten worden ingeboekt en de kosten vergeten?