‘Schouwarts moet uitvaartmedewerker waarschuwen voor radioactief lichaam’
Plaats een reactieSchouwartsen moeten uitvaartmedewerkers op de hoogte stellen als er sprake is van besmettingsgevaar door radioactiviteit of een ernstige infectie bij de overledene. Dat vindt uitvaartbranchevereniging BGNU, die deze informatieplicht wettelijk wil laten vastleggen.
De BGNU stelt voor een protocol te schrijven en een kleurcodering te gebruiken. Bijvoorbeeld door groene, gele en rode stickers op het formulier van overlijden of door gekleurde polsbandjes te gebruiken. De verantwoordelijkheid moet bij de schouwarts komen te liggen, die een verklaring zou moeten afleggen of er risico’s zijn bij de postmortale zorg. Dit zou ook moeten gelden voor risico’s door infectieziekten.
Volgens de BGNU hebben er wereldwijd al enkele incidenten plaatsgevonden doordat overleden patiënten – in lichte mate – radioactief waren door een nucleaire behandelmethode. In Purmerend bijvoorbeeld werd vorige zomer een crematorium drie maanden lang gesloten, vanwege een radioactieve besmetting met jodium-125.
De brancheorganisatie wijst erop dat in Nederland steeds meer mensen worden behandeld met radioactieve stoffen en deze behandelingen ook vaker in de palliatieve of terminale fase worden ingezet. De brancheorganisatie wil dat er een betere bescherming komt voor de uitvaartmedewerkers, ook al is de daadwerkelijke straling die medewerkers kunnen oplopen van één overledene niet zo hoog.
Volgens de brancheorganisatie zijn het nu vaak de nabestaanden of verpleegkundigen of artsen uit de praktijk die uitvaartmedewerkers waarschuwen als er besmettingsgevaar is. Maar dat is geen waterdicht systeem. Niet altijd denken nabestaanden eraan, soms zijn nabestaanden niet te traceren en als een patiënt overlijdt vlak voor het weekend is er ook niet altijd contact met behandelaars mogelijk.
In reactie stelt de KNMG het belangrijk te vinden dat niemand gezondheidsschade oploopt en dat risico’s zoveel mogelijk worden beperkt. De KNMG met de BGNU en deskundigen, bijvoorbeeld het Forensisch Medisch Genootschap, praten over wat een goede manier zou zijn om uitvaartmedewerkers te waarschuwen voor eventueel radioactiviteit of besmettingsgevaar. Om schade aan de gezondheid van uitvaartmedewerkers te voorkomen door radioactiviteit is het denkbaar dat artsen hun beroepsgeheim doorbreken; dit mag op basis van veronderstelde toestemming van de patiënt of op grond van een conflict van plichten. De informatie moet dan wel beperkt blijven tot wat noodzakelijk is voor dat doel, stelt de KNMG. Er lijkt ook een juridische grondslag om het beroepsgeheim te doorbreken bij infectieziekten, maar volgens de KNMG is het niet helder wat de grondslag hiervoor is en hoe, door wie en aan wie informatie gegeven mag worden.
Lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties