Rosiglitazon meer risico’s dan pioglitazon
Plaats een reactie
Rosiglitazon (Avandia) komt niet goed uit de bus bij een studie door Amerikaanse onderzoekers in een databank van Medicare, het grootste zorgverzekeringprogramma in de VS.
De onderzoekers keken naar 65-plussers die na juli 2006 zijn gestart met één van de twee thiazolidinedionen. Ze telden de hart- en vaatziekten bij meer dan 225.000 mensen.
Vergeleken met pioglitazon (Actos) geeft rosiglitazon een hoger risico op een beroerte, hartfalen en overlijden door alle oorzaken. Ook het samengevoegd risico op een hartaanval, beroerte, hartfalen of overlijden door alle oorzaken is hoger als rosiglitazon op het recept staat, in plaats van pioglitazon. De risico’s op deze aandoeningen zijn 14 tot 27 procent verhoogd.
De onrust rond de twee thiazolidinedionen begon met een meta-analyse, waaruit bleek dat de kans op een hartaanval 40 procent hoger uitpakte, dan bij een therapie met een niet- thiazolidinedion. Ook gaven deze middelen een hoger risico op hartfalen vergeleken met placebo of een ander antidiabeticum.
Is dit een groepseffect? Een lastige vraag. Een meta-analyse naar pioglitazon laat zien dat het risico op een aantal hart- en vaatziekten en op overlijden juist afneemt met dit middel. Dit grote onderzoek in de databank van Medicare laat een verschil zien ten gunste van pioglitazon.
Heleen Croonen
Bronnen
- [JAMA. 2010;304(4):411-418]
- Het hele artikel is hier te lezen
- Het artikel in de Archives of Internal Medicine liet juist een hoger risico op een hartaanval zien bij rosiglitazongebruik, niet op beroerte of overlijden door alle oorzaken.
- Het College ter beoordeling van geneesmiddelen adviseert artsen om rosiglitazon in bepaalde gevallen niet voor te schrijven.
Lees ook:
- Meer nieuws
- Er zijn nog geen reacties