PreventieConsult wordt Gezondheidscheck
1 reactieMet een nieuwe gezondheidscheck kunnen patiënten via internet hun risico op een aantal chronische aandoeningen te weten komen. Zo nodig vergezeld van het advies om de huisarts te bezoeken. De Persoonlijke Gezondheidscheck vervangt het Preventie-Consult, de COPD-risicotest en het PreventieKompas.
De online check kent drie modules, namelijk voor cardiometabool risico, COPD en (volgend jaar) psychische aandoeningen; aan andere modules – zoals kanker – wordt nog gewerkt. Bezoekers van persoonlijkegezondheidscheck.nl krijgen ook advies over leefstijl, zoals bewegen, voeding, stress, roken en alcoholgebruik. Tegen betaling kan het advies worden verfijnd door middel van aanvullend laboratoriumonderzoek.
Naar verwachting krijgt straks één op de tien bezoekers het advies om de huisarts te bezoeken. Tijdens dat consult worden de uitkomsten verhelderd en wordt een plan van aanpak gemaakt. Dat eerste consult bij de huisarts betalen patiënten zelf, mogelijk via een ‘Gezondheidsbon’, verstrekt door werkgevers, zorgverzekeraars of de gemeente. ‘Een probleem van het PreventieConsult was dat dat eerste consult niet werd vergoed’, zegt Rob Dijkstra, voorzitter van het NHG, een van de negen initiatiefnemers van het project. ‘Dat gebeurt nu dus wel.’ De getrapte aanpak zorgt er ook voor dat huisartsen alleen patiënten zien met een hoog risico: ‘Wie zelf iets kan met het advies, doet het zelf. Wie zorg nodig heeft, moet die kunnen krijgen.’ In de nieuwe Gezondheidscheck zijn de vragen over leefstijl interactief. ‘Een papieren versie is daarom geen optie’, aldus Dijkstra. ‘Het is wel mogelijk om een pc of informatiezuil neer te zetten, in de wachtkamer van de huisarts of bij een arbodienst.’
Joost Visser
Pim Assendelft, Iris Groenenberg, Matty Crone
Huisarts, Nijmegen, Leiden
Graag reageren wij op bovenstaand artikel “PreventieConsult wordt Gezondheidscheck”. Het voordeel van deze check is met name dat tegenwicht wordt geboden aan de wildgroei van, al dan niet wetenschappelijk onderbouwde, health checks. Echter, door de ...vorm van aanbieden (website/app) zullen kwetsbare hoog-risicogroepen, zoals ouderen, laaggeletterden en allochtonen, hier onvoldoende van profiteren. De ‘gezondbon’ die gemeenten en bedrijven aan hun inwoners/werknemers kunnen verstrekken lijkt een manier om álle mensen de kans te geven aan dit initiatief mee te doen. Wij vragen ons echter af of gemeenten of werkgevers dit hoog op hun prioriteitenlijstjes zullen zetten.
Het is jammer dat nog geen gebruik is gemaakt van de kennis die, mede met steun van de betrokken gezondheidsfondsen, de afgelopen jaren is vergaard rond kwetsbare groepen en deelname aan preventiechecks. Wij weten intussen dat met relatief kleine aanpassingen in de materialen en de manier van uitnodigen (door de huisarts of assistente, via de ‘ouderwetse’ kanalen brief en telefoon) deze kwetsbare groepen wel degelijk beter bereikt kunnen worden. Bij zaken als preventie zien juist kwetsbare groepen hun huisarts vaak als ‘gezaghebbend adviseur’. Daar kan en moet bij de verdere uitwerking van het concept van de gezondheidscheck nog beter gebruik van worden gemaakt.
Aandacht voor de ‘achterdeur’ (leefstijlbegeleiding) is bij zo’n check essentieel. We weten intussen dat begeleiding op maat en het stellen van kleine, haalbare doelen voor deze groepen veel beter werkt dan te worden losgelaten in een ingewikkelde digitale wereld zonder oog voor de sociale context.
Echte gezondheidswinst bij preventie valt vooral te behalen bij kwetsbare hoog-risico groepen. De eerste stap is gezet: een veelheid aan organisaties hebben een eenduidige, op wetenschap gebaseerde, gezondheidscheck gemaakt, waarvoor hulde. De volgende stap is nu het evidence-based bereiken en ondersteunen van de mensen die dit het hardst nodig hebben.