Petitie tegen gevangenschap in ziekenhuis
1 reactiePatiënten in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa worden soms gedwongen vastgehouden door het ziekenhuis wanneer zij de rekening niet kunnen betalen. Leden van de internationale vereniging voor kinderoncologie maken zich sterk voor deze patiënten, onder wie ook kinderen zijn.
Deze praktijk is in strijd met de mensenrechten, volgens Saskia Mostert, onderzoeker bij VUmc kinderoncologie. Samen met de International Society of Paediatric Oncology en Paediatric Oncology in Developing Countries (SIOP PODC) heeft ze daarom een taskforce opgericht om dit probleem te bestrijden. Vandaag heeft de taskforce een petitie gepubliceerd in The Lancet, met een roep om verbetering.
Ziekenhuizen in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa houden soms patiënten vast, tot het openstaande bedrag is betaald door de patiënt of zijn familie. Ook kinderen en overleden patiënten worden vastgehouden door ziekenhuizen. Elke dag dat de patiënt wordt vastgehouden loopt de schuld verder op, soms duurt het wel maanden. Het gaat om patiënten met acute problemen, bijvoorbeeld na een auto-ongeluk of bij bevallingscomplicaties, maar ook om chronische ziekten zoals kanker en aids.
Het is niet bekend hoe vaak het nu precies voorkomt. Een van de taken is van de nieuw opgerichte taskforce is om gevallen van ziekenhuisdetentie in kaart te brengen.
Mostert vroeg al eerder deze maand met een publicatie in The Lancet Oncology aandacht voor onder meer deze kwestie. De publicatie heeft in Nederland geleid tot Kamervragen.
Heleen Croonen @heleencroonen
'Hospital detention practices: statement of a global taskforce' (Lancet 2015; 386: 649)
Lees ook
- Afrika: slechte zorg door corruptie (30 juli 2015)
- Antibioticaresistentie gevolg corrupte overheden (20 maart 2015)
- Angus Deaton - De illusie van de ontwikkelingshulp (nr. 47 - 21 november 2013)
Luisteren
Radiofragment De Ochtend: Saskia Mostert over gijzeling patiënten in ontwikkelingslanden

A.W.J. Tuijp
gepensioneerd huisarts, VOLENDAM Nederland
tja, dit is natuurlijk niet zo fraai. Maar het betekent wel dat men de patient alvast de behandeling heeft gegeven die de arts nodig vond. Een ziekenhuis is verder toch ook een bedrijf dat zijn inkopen moet betalen aan de leverancier, en salaris moet... betalen aan zijn medewerkers.
Er is uiteraard een alternatief: alleen patienten opnemen die contant alle kosten van de te volgen behandeling al bij opname kunnen voldoen,en de andere gewoon weigeren. Maar dat lijkt mij nog erger.