Pesticide leidt tot hersenafwijkingen
Plaats een reactieBlootstelling in de baarmoeder aan het pesticide chlorpyrifos is geassocieerd met het voorkomen van hersenafwijkingen op kinderleeftijd. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in PNAS.
Het was uit dieronderzoek al bekend dat blootstelling aan organofosfaten zoals chlorpyrifos de hersenontwikkeling negatief beïnvloedt. Virginia Rauh en collega’s bestudeerden bij kinderen het verband tussen de groei van de hersenen en blootstelling aan dit pesticide in de baarmoeder.
Zij maakten daarvoor mede gebruik van analyses van de navelstreng. Aan de hand van de concentraties chlorpyrifos in de navelstreng werden 369 kinderen in vier groepen verdeeld. Vervolgens werden de MRI-scans van de hersenen van twintig kinderen uit de groep met de hoogste concentraties pesticide vergeleken met twintig scans van kinderen uit de groep met de laagste concentraties. De MRI-scans werden gemaakt tussen het 6de en 11de levensjaar van de kinderen.
Een hoge blootstelling aan chlorpyrifos was geassocieerd met een vergroting van een aantal hersengebieden, waaronder gebieden betrokken bij attentie, taalvermogen, beloning en het kunnen onderdrukken van impulsen. Ook werden afwijkingen gezien in seksespecifieke kenmerken van de hersenen en aanwijzingen gevonden voor een negatieve impact op het IQ.
Rauh en collega’s stellen dat de bevindingen belangrijke gevolgen zouden moeten hebben, mede omdat zij doen vermoeden dat blootstelling aan chlorpyrifos langdurige gevolgen heeft en omdat er aanwijzingen zijn dat de blootstelling in het onderzoek niet ongewoon hoog was. Zorgwekkend is dat volgens hen de huidige limieten voor het gebruik van dit pesticide geen rekening houden met nadelige gevolgen van een blootstelling aan relatief lage concentraties, zoals de gevolgen gevonden in het onderzoek.
Twan van Venrooij
PNAS 2012; doi:10.1073/pnas.1203396109: Brain anomalies in children exposed prenatally to a common organophosphate pesticide
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties