Ook problemen anesthesiologie Ruwaard
2 reactiesHet Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse, dat in november in opspraak raakte door problemen op de afdeling cardiologie, heeft ook geworsteld met een jarenlang ernstig disfunctionerende afdeling Anesthesiologie. Dat blijkt uit onderzoek door Medisch Contact.
Door onderlinge verdeeldheid, wantrouwen en conflicten binnen de vijfkoppige maatschap Anesthesiologie was de kwaliteit van de anesthesiologische zorg in het ziekenhuis jarenlang beneden de maat, en werd de patiëntveiligheid bedreigd. Ook de verhoudingen met andere vakgroepen, waaronder gynaecologie, raakten verstoord.
Omdat de jarenlange spanningen funest zijn voor de samenwerking in en rond de operatiekamer, forceerde interim-topman Frits van den Broek uiteindelijk een oplossing door de toelatingsovereenkomsten van alle vijf de artsen op te zeggen. ‘Als een maatschap helemaal niet meer functioneert wegens extreme spanningen, moet je ingrijpen’, aldus Van den Broek, die tot afgelopen zomer leiding aan het ziekenhuis gaf. ‘Daartoe moet je alleen overgaan in extreme gevallen, maar dat betrof het hier ook. Bovendien is de Anesthesiologie een afdeling waarvan het hele ziekenhuis afhankelijk is.’
Het ziekenhuis, dat sinds eind vorig jaar onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) staat, wil niet op de zaak ingaan.
Mathijs Smit
Lees ook:
- Ruwaard: ook onrust bij anesthesiologen (Medisch Contact, 6 februari 2013)

Wim van der Pol
ziekenhuisapotheker, Delft
Ik kan mij voorstellen dat het grotere publiek het Vertrouwen in de Zorg gaat verliezen, zoals de NPCF constateert en uiteengezet in het Debat op 2 van eind januari 2013 (zie uitz.gemist). Ik vraag me af, waarom niet meteen openheid gegeven wordt van... de kwaliteit en goede relationele en professionele sfeer en handelen in een ziekenhuis. Zeker wanneer het in opspraak is. Zo blijft de stroom negatieve publiciteit alsmaar aanhouden.
Ik vind het echt de taak van het Bestuur van de Vereniging Medische Staf van het ziekenhuis om dat naar buiten te brengen. Daar dient men echt over na te gaan denken. Anders voorzie ik dat bestuursleden voor de Tuchtrechter worden gedaagd, omdat ze arts zijn, maar ook in navolging van artsen uit de Raad van Bestuur. Bestuursleden van Staven blijven tot nu -in mijn opinie- angstvallig stil. Dat is langzamerhand niet meer van deze tijd van openheid en herstel van vertrouwen in zorg en medische stand.
W. Kools
chirurg(np), ZEEWOLDE
Zal wel weer om geld gaan. Triest....