Laatste nieuws
Nick Brinkman
5 minuten leestijd
opinie

Onderschat het gevaar van agressieve honden niet

Strikte regulering van hoogrisicohonden is noodzakelijk

11 reacties
Getty Images
Getty Images

Terwijl de discussie over wolven almaar emotioneler wordt, sluimert er intussen al decennia een veel groter gevaar. Waar wolven nog nooit een mens hebben aangevallen, zien wij dagelijks de gevolgen van bijtwonden door hoogrisicohonden. Tijd voor actie.

Mijn dienst was net begonnen toen het traumasein ging. De ambulance was onderweg met een 8-jarig meisje. Een rottweiler had haar aangevallen terwijl zij buiten aan het spelen was. Het agressieve dier had haar zonder aanleiding zwaar toegetakeld aan haar armen, schouder en nek.

Haar bovenarm was gebroken, er miste spierweefsel en huid, en er was zenuwschade. Beschadigd voor het leven. De paniek in haar ogen en in die van haar ouders zal ik niet snel vergeten. Helaas is dit meisje niet de enige.

Jaarlijks worden vele mensen behandeld in Nederlandse ziekenhuizen die door zogenaamde hoogrisicohonden zijn aangevallen. Omdat deze honden hun prooi niet meer loslaten als ze eenmaal beet hebben en hun kop krachtig heen en weer schudden (prooischudden), zijn de letsels desastreus. Amputaties, gemutileerde gezichten en ernstige botbreuken zijn geen uitzondering. Ook de psychologische gevolgen en maatschappelijke consequenties zoals zorgkosten, juridische procedures en arbeids­ongeschiktheid zijn groot.

Maar het gevaar van deze hoogrisicohonden wordt onderschat, en een goede aanpak ontbreekt.

Het feit dat het overgrote deel van het totaalaantal bijtincidenten kleine verwondingen betreft, wordt door tegenstanders van een strenge aanpak stelselmatig gebruikt om het gevaar van hoogrisicohonden te bagatelliseren. Waar het echter om zou moeten gaan is de kleinere groep patiënten met (zeer) ernstig letsel. De dwerg­schnauzer of pekinees bijt nou eenmaal niet zo snel een arm af.

Het zijn die honden (én hun baas) die daarvoor verantwoordelijk zijn. En dáár moet het over gaan. Ik pleit voor strikte wet- en regelgeving ten aanzien van deze honden.

Registratie

In 2017 stond in dit tijdschrift (MC 36/2017: 14) een pleidooi voor een verbod op vecht­honden. De auteurs constateerden dat de medische wereld onvoldoende ruchtbaarheid aan dit probleem gaf en dat het schortte aan een goede registratie van bijtincidenten. Het ontbreken van deze cijfers is dikwijls als argument aangevoerd om geen maatregelen te hoeven nemen. Hoewel we ons kunnen afvragen of er onderzoek nodig is om aan te tonen dat deze honden gevaarlijk zijn (is er wetenschappelijk bewijs nodig om te constateren dat een nijlkrokodil dodelijk is?), hebben wij vanuit de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie (NVPC) gehoor gegeven aan de in het artikel verwoorde oproep.

We hebben patiënten met ernstige honden­beten die werden behandeld door een plastisch chirurg geregistreerd. In ruim twaalf maanden telden we bijna zeventig ernstige verwondingen, variërend van amputaties van lichaams­delen en mutilatie van het gezicht tot zenuw­schade en fracturen. Ongeveer de helft van de slachtoffers waren kinderen of baby’s. Als we ons hierbij realiseren dat dit soort registraties vaak een onderrepresentatie van de werkelijkheid zijn, ontstaat er een voorzichtig beeld van de omvang van dit probleem. Bovendien wordt een deel van de mensen met ernstige bijtwonden door andere specialisten gezien dan door de plastisch chirurg, waardoor een deel van de slacht­offers buiten deze registratie valt. Aan een completere registratie wordt op dit moment gewerkt.

Regelgeving gedecentraliseerd

Maar waarom zijn er zoveel ernstige bijt­verwondingen, en waarom wordt er niks aan gedaan? Daarvoor moeten we kijken naar het verleden. In de jaren negentig kwam er nadat in korte tijd drie kinderen waren gedood door een pitbull, een centraal aangestuurd, doortastend beleid. Er werd een uitsterfbeleid en fokverbod voor pitbulls ingesteld, hoogrisicohonden werden geregistreerd en mochten alleen aan­­gelijnd en met een muilkorf naar buiten. Omdat goede data over de effectiviteit van de maat­regelen ontbraken, werd deze Regeling Agressieve Dieren in 2008 afgeschaft. De regelgeving werd gedecentraliseerd, waarbij de verantwoordelijkheid bij de gemeenten kwam te liggen. Dit heeft geresulteerd in totale afwezigheid van regulering ten aanzien van hoog­risicohonden, hetgeen handhaving onmogelijk maakt. Deze onoverzichtelijke situatie waarbij iedereen die dat wil een agressieve hond kan aanschaffen, moet een halt worden toegeroepen. Bovendien is aangetoond dat houderschap van hoogrisicohonden gerelateerd is aan antisociaal en crimineel gedrag. Deze combinatie van zowel hond- als mensfactoren is riskant. Vervang het woord ‘hoogrisicohond’ door ‘vuurwapen’ en het wordt duidelijk dat we een verkeerde weg zijn ingeslagen.

Terwijl bekend is dat agressief gedrag van honden erfelijk is, zegt het ministerie van Landbouw dat er op basis van de beschikbare data geen ras of type hond per definitie als agressief kan worden aangewezen. Derhalve achten zij het niet mogelijk om een juridisch houdbare lijst van agressieve hondenrassen samen te stellen. Van enkele hondenrassen en typen staat echter als een paal boven water dat zij de meeste ernstige slachtoffers maken. Deze notoire bijters horen niet thuis in een wereld waarin wij onze kinderen buiten willen laten spelen. Niemand, laat staan een kind, kan zichzelf beschermen tegen een aanval door een hoogrisicohond. Zo’n aanval komt zowel binnen als buiten vaak uit het niets. Dat is inherent aan het type hond: in een oogwenk van niets naar levensgevaarlijk.

Notoire bijters horen niet thuis in een wereld waarin wij onze kinderen buiten willen laten spelen

Fatsoensnorm

Een veelgehoord argument van hondenlief­hebbers tegen strenge regelgeving is dat het grotendeels mensgerelateerde factoren zouden zijn die een hondenbeet veroorzaken. Ditzelfde argument draagt júíst bij aan een krachtig pleidooi voor striktere regulering. De hond wordt gestoord tijdens het eten, tegen zijn zin in geaaid of te lang aangekeken waardoor hij gaat bijten. Hetzelfde kan worden gezegd van een leeuw, maar iedereen zal over genoeg maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel beschikken om deze dieren niet in het straatbeeld toe te laten.

Tegenstanders van strenger beleid refereren vaak aan andere kwesties waarbij ook slacht­offers vallen: ‘Dan moet het autoverkeer, vet eten en roken toch ook verboden worden?’ Een invalide argument, omdat dit juist onderwerpen zijn waarbij reeds breed maatschappelijk draagvlak bestaat om de negatieve effecten te verminderen en er miljoenen worden geïnvesteerd om het aantal slachtoffers hiervan terug te dringen. Net zoals bij het verbod op roken in de horeca en drank in het verkeer, creëerde het verbod de fatsoensnorm, en niet andersom.

Overheidstaak

Zorgprofessionals beschikken doorgaans over weinig kynologische kennis en zijn al zeker geen beleidsmakers. Maar wat wij in de dagelijkse praktijk aan ellende tegenkomen veroorzaakt door agressieve honden valt niet langer te negeren. Bescherming hiertegen is een overheidstaak. Halfslachtige maatregelen zoals een gedragscursus of het opstellen van risicoprofielen voor individuele honden zullen geen zoden aan de dijk zetten. Strikte regulering van hoogrisicohonden moet nu terug op de politieke agenda. Alleen met een gecentraliseerde, brede en eenduidige aanpak kan het aantal ernstig gewonden verminderd worden. Laten we deze slapende hond wakker schudden voordat we opnieuw in de krant moeten lezen dat er een baby is dood­gebeten. De politiek is nu aan zet. 

Dit artikel is tot stand gekomen tijdens de meest recente schrijf­training van De Dokter in de Pen.

Alvast een plekje reserveren voor de volgende editie? Mail naar info@doktersindebat.com

auteur

Nick Brinkman, plastisch chirurg, HagaZiekenhuis Den Haag

Lees ook:

opinie dieren
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • M.J.J.M. de Bock

    Anesthesioloog, Arnhem

    Goed statement, ik hoop dat er mede vanuit Medisch Contact wordt aangestuurd op bredere publicatie,
    en dat eindelijk iemand uit de politiek verantwoordelijkheid durft te nemen door hier een punt van te maken.

  • reumatoloog

    Uitstekend artikel. Helemaal mee eens

  • A.T.H. van Dijk

    Kinderarts, Atty van Dijk

  • H.TH.M. Ter Beek

    Anesthesioloog, gepensioneerd

    Ook ik ben als anesthesist in het verleden geconfronteerd met afschuwelijke verwondingen door honden, en niet alleen door vechthonden. Ik onderschrijf de aanbeveling voor veel strengere regelgeving dan ook volledig. Over de verwijzing naar de wolven... heb ik nog wel een opmerking. De vergelijking met vechthonden snijdt geen hout. Er zijn in Nederland naar schatting enkele tientallen wolven. Als het er net zoveel als honden waren, zou het verhaal heel anders klinken. Ik vind dat de beschermde status van de wolf opgeheven moet worden.

  • J.H.W. Bruins Slot

    Arts voor arbeids en bedrijfsgeneeskunde, niet praktiserend, Kampen

    Landelijk en Europabreed verbieden van deze honden. Niet aarzelen, doen.

  • A.T.K. Mustafayeva

    psychiater, GRONINGEN

    Ik ben zo met met de schrijver van dit artikel eens. Ik ben ook voor een strengere beleid wat betref de agressieve honden. Ik ben vaak getuige geweest van incidenten met agressieve honden ( twee keer zijn kinderen betrokken) en zelf ben ik een keer... gebeten. Opvallend is dat de eigenaren van de honden bijna altijd beginnen om de slachtoffers uit te leggen dat het toch hun schuld was en niet de schuld van dit " arme hondje" .

  • Radioloog em, Groningen

    Uit mijn hart gegrepen. Grote honden en kinderen gaan niet veilig samen.

  • H. Van Dok-Koning

    SEH arts, Heemskerk

    Fantastisch pleidooi.
    Hopelijk bied je dit ook aan aan een landelijk dagblad en vindt het zijn ingang in de politiek.

  • F.G.M. Ploegmakers

    huisarts n.p.

    Dit artikel komt zo geroepen, als 77 jarige hardloper [nou ja , hard] ben ik deze week aangevallen door agressieve hond, een bijtwond in mijn bovenbeen. En het ergste is, dat ik niet meer durf te gaan lopen..
    Vanmiddag doe ik aangifte tegen de eigen...aar van de hond.

  • J.A. Bruggers

    Huisarts, Groningen

    Het is helemaal niet zo zeldzaam, veel incidenten komen niet verder dan de huisarts. Deze week nog iemand op het spreekuur gehad met een bijtwond aan de hand, toegebracht door de hond van een vriendin, zomaar uit het niets. De vriendin wil geen muilk...orf of bench toepassen, want "dat is zielig".
    Het enige wat ik nu kan doen is mijn patiënte op het hart drukken in ieder geval haar zoontje niet meer mee te nemen als ze bij deze vriendin op bezoek gaat...

  • M. Goullet

    huisarts, 's-Hertogenbosch

    Hartelijk dank voor dit artikel. Ook ik vind dat hier echt te weinig aandacht voor bestaat in onze samenleving. Het risico voor veiligheid of impact = frequentie x effect. In genoemde casus vind ik het effect inderdaad zodanig hoog dat zelfs bij een ...zeer lage frequentie je kunt spreken van een hoog risico. Stel je voor wat voor gevolgen dit heeft voor het genoemde kind en het hele gezin. Voor het leven getekend op lichamelijk vlak maar ook psychosociaal vlak!

    Ten aanzien van tegenargumenten van hondenliefhebbers over analogie met verbieden van ongezonde leefstijl kan ik behalve inderdaad het feit dat daar wel miljoenen in wordt geïnvesteerd nog toevoegen dat er een fundamenteel verschil bestaat dat de persoon die een ongezonde leefstijl heeft met name zichzelf ermee kan beschadigen. Dit geldt niet voor de hondenliefhebber die een gevaarlijke hond bezit en dan ook nog eens los laat op nietsvermoedende kinderen of andere slachtoffers. Ik vind het prima als de hondenliefhebber het risico neemt om zelf ernstige bijtwonden op te lopen van de eigen hond (wat ook regelmatig voorkomt). Dat is eenmaal de "vrije" keuze. Maar die vrije keuze mag geen schade opleveren aan iemand anders. En dat is een groot verschil met ongezonde leefstijl.

    Dus ja, ik ben voor een veel strenger beleid tav gevaarlijke honden. En eerlijk gezegd zou ik het nog breder trekken om strenger te zijn naar alle hondenoverlast maar daar gaat het niet over in dit artikel. Ik vind het ook kwalijk dat een kleine hond mijn broek kapot bijt. Impact is niets in vergelijking met de casus maar hier geldt weer het principe van mijn vrijheid of hobby moet geen schade opleveren aan iemand anders. Dus alle honden aanlijnen en netjes uitlaten in de daartoe bestemde plaatsen. Gevaarlijke honden simpelweg verbieden naar analogie dat je ook inderdaad geen leeuw als huisdier mag nemen. Die honden kunnen er niks aan doen dat ze gevaarlijk zijn, net zo min als de leeuw. Smoes is de "lastige" handhaving. Als ik met 1 band per ongeluk op de trottoirband geparkeerd heb krijg ik gewoon een bon. En waarom niet een hondeneigenaar die de hond los laat? Wat is daar moeilijk aan? Bovendien zou het de gemeente ook een duitje in de kas opleveren....

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.