NZa wil af van vaste tarieven voor ‘nieuwe’ huisartsenzorg
2 reactiesDe NZa wil af van de regels voor prestatiebeschrijvingen en tarieven voor huisartsenzorg die door nieuwe zorgaanbieders wordt aangeboden en die niet in de basisverzekering valt, zoals de inloopspreekuren van CareToGo en online huisartsenzorg. De NZa vindt dat de bestaande bekostigingssystematiek geen blokkade moet vormen voor het ontstaan van dergelijke initiatieven.
Deze nieuwe huisartsenzorg werkt zonder ingeschreven patiënten en valt niet onder de continue, persoonsgerichte, integrale zorg, zoals de klassieke huisarts die biedt. Daarom wordt de zorg niet vergoed vanuit de basisverzekering. De kosten komen voor rekening van de patiënt of worden eventueel vergoed door een aanvullende verzekering. Een huisarts mag echter volgens de Wet marktordening gezondheidszorg alleen zorg in rekening brengen als de NZa hiervoor een prestatiebeschrijving met bijbehorend tarief heeft vastgesteld. Dit geldt zowel voor basisverzekerde zorg als voor niet-basisverzekerde zorg en er wordt ook geen onderscheid gemaakt tussen ‘traditionele’ huisartsenzorg en ‘nieuwe’ huisartsenzorg. Voor de nieuwe initiatieven moet de NZa dus ook tarieven vaststellen, maar de ervaring leert dat dit problematisch is, aldus de NZa.
De NZa vraagt de minister de niet-traditionele huisartsenzorg te dereguleren. Het laten vervallen van de prestatie- en tariefregulering moet een drempel wegnemen voor nieuwe toetreders en past in een stelsel van vrije toetreding, schrijft de zorgautoriteit. Voorwaarde is wel dat de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot onder meer kwaliteit en transparantie wordt nageleefd en de autoriteit zal toezicht blijven houden op deze specifieke markt. Ook zal er een verplichting komen om standaardprijslijsten op te hangen in de wachtkamer van ‘nieuwe’ huisartseninitiatieven.
De NZa wil er – in tegenstelling tot de LHV – wel aan vasthouden dat patiënten geen aanvullende, ‘nieuwe’ huisartsenzorg mogen ontvangen van de huisarts waar ze als patiënt bij staan ingeschreven. De autoriteit wil voorkomen dat de patiënt door zijn huisarts voor de keuze wordt gesteld om reguliere dan wel aanvullende zorg te ontvangen.
Simone Paauw
Lees ook:
Kort consult CareToGo mag 27,25 euro kosten (9 juli 2014)
Consult CareToGo mag geen 35 euro kosten (15 april 2014)
-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
J.K. Bruins
Huisarts, Appelscha
Huisasrtsenzorg volgens Woudschoten: het aanvaarden der verantwoordelijkheid voor een continue, integrale en persoonlijke zorg voor de gezondheid van de zich aan hem toevertrouwende individuele mensen en gezinnen.
CareToGo is geen van allen. Noem he...t dan ook niet zo. Dan hoeft de NZA er niet eens meer over na te denken; noem het basiszorg, en stel eisen aan de soort arts die dit mag doen.
W.J. Jongejan
huisarts n.p. , Woerden nl
Ik zie het niet meer zitten, ik kan er niet meer bij
Ik kan het niet meer volgen, het hoeft niet meer van mij
Ziet u het nu nog zitten, kunt u er nou nog bij
Kunt u het nou nog volgen, dan kunt u meer dan wij!
Lied-tekst uit Farce Majeure, cabaret...-programma van de NCRV 1966-1976 en 1983-1986