NMa: verzekeraar moet zorg verdelen
Plaats een reactieNMa-bestuurder Henk Don wordt ‘onrustig’ van de gedachte dat zorgaanbieders onderling bepalen welke instelling welke zorg mag leveren. Hij vindt dat zorgverzekeraars, via selectieve zorginkoop, de leiding moeten nemen bij de concentratie van zorg.
Dat bleek tijdens een gesprek met de Vaste Kamercommissie VWS in de Tweede Kamer. Don: ‘Verzekeraars maken een heel andere afweging dan zorgaanbieders bij de beoordeling waar bepaalde zorg moet plaatsvinden. Zorgaanbieders gaan kwartetten, dan vindt verdeel- en heerspolitiek plaats. Dat is geen verwijt, maar zo werkt het wel.’
Don is niet bang voor verstoringen door de dominantie van enkele grote verzekeraars. Volgens hem waken de verzekeraars voor imagoschade. Ze hebben dan ook geen belang bij het inkopen van slechte zorg.
Het gesprek vond plaats naar aanleiding van het kabinetsvoornemen om een zorgspecifieke fusietoets voor zorginstellingen in te voeren. Een goed plan, als het aan de NMa ligt.
Volgens Don is bekend dat veel fusies (zowel binnen als buiten de zorg) achteraf ‘geen goed idee bleek te zijn’. Don: ‘Normaal laat je de beoordeling van de wenselijkheid van een fusie voor rekening van de onderneming, maar ik kan me voorstellen dat je in de semipublieke sector ook wilt toetsen of de publieke belangen goed geborgd zijn.’
De minister van VWS wil zorginstellingen daarom verplichten om de fusieplannen vooraf voor toetsing aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor te leggen. Die moet dan, zo nodig samen met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, beoordelen of de minimale bereikbaarheid en kwaliteit gegarandeerd zijn. Pas daarna beoordeelt de NMa wat de effecten van een fusie zijn op de werking van de markt. Don is ‘persoonlijk gelukkig’ met dit plan, omdat het helderheid schept over de verantwoordelijkheden.
De Brancheorganisaties Zorg (BoZ) heeft al laten weten geen voorstander te zijn. Zij vrezen toename van bureaucratie en onnodig lange doorlooptijden voor fusies.
Vorige week nog liet de NZa de NMa weten zowel voor- als nadelen te zien in de voorgenomen fusie van de Zuid-Limburgse medische centra Atrium en Orbis. De fusie zou kunnen leiden tot verbeteringen in de zorg door betere samenwerking tussen de verschillende onderdelen. Daartegenover staan volgens de NZa het gevaar van prijsverhoging van de ziekenhuiszorg en minder keuzemogelijkheden voor patiënten.
Daan Marselis
- Voornemen van het kabinet (PDF)
- Reactie van Brancheorganisaties Zorg (PDF)
- Nieuwsbericht: Atrium en Orbis willen samen
Meer nieuws
- Er zijn nog geen reacties