Nieuwe technologie blijft risico
2 reactiesZiekenhuizen moeten goed blijven opletten bij de aanschaf van nieuwe medische technologie, zo blijkt uit een inventarisatie van het RIVM.
Ziekenhuizen kopen veel nieuwe technologie waar ze nog geen ervaring mee hebben. Dat geeft risico’s, aldus het RIVM in het rapport uit over medische technologie in ziekenhuizen. Het is belangrijk om niet te snel grote groepen patiënten eraan bloot te stellen, zoals destijds is gebeurd bij de bekkenbodemmatjes.
Nieuwe implantaten worden tegenwoordig relatief goed onderzocht, aldus het rapport. De nieuwe draadloze pacemaker is nu bijvoorbeeld onderwerp van onderzoek. De pacemaker is kleiner en draadjes zijn niet meer nodig. Een mooie ontwikkeling, maar gelukkig is hij niet meteen grootschalig geïntroduceerd. Mechanische problemen en plaatsingsproblemen hebben al geleid tot ernstige gezondheidsschade. Het product staat echt nog in de kinderschoenen, volgens het rapport.
De morcellator, die wordt gebruikt bij het verwijderen van vleesbomen, is een ander voorbeeld van een nieuwe technologie die grote risico’s blijkt te hebben. Meldingen lieten zien dat het apparaat aanwezige kwaadaardige kankercellen kan losmaken. Deze cellen kunnen vervolgens niet worden verwijderd. Het apparaat was in die gevallen wel correct gebruikt. De morcellator stond afgelopen jaren in verschillende Nederlandse ziekenhuizen bij wijze van ‘proefplaatsing’, waarbij een ziekenhuis het apparaat eerst kan proberen.
Speciale aandacht is ten slotte nodig voor de toename van bewakingsapparatuur in het ziekenhuis, volgens het rapport. Het wifinetwerk kan niet altijd alle signalen bolwerken, en dat geldt ook voor de mensen die erop moeten letten. Er is zoveel bewakingsapparatuur met alarmsignalen dat er een ‘alarmmoeheid’ optreedt.
Heleen Croonen @heleencroonen
- Het rapport "Ontwikkelingen op het gebied van medische technologie in Nederland : Een verkenning 2014"
- Gratis, geaccrediteerde MCtv-nascholing Veiligheid van medische apparatuur
A.J.J. Maas
klinisch fysicus, 's-Hertogenbosch
Het is goed om de aandacht bij de risico's van (nieuwe) medische technologie te houden. Het begrijpen van de fysische principes die ten grondslag liggen aan een nieuwe technologie is essentieel voor een veilige toepassing. Prospectieve risico inventa...risatie begint gemeengoed te worden in de Nederlandse ziekenhuizen dankzij handhaving van de richtlijnen van het Convenant Medische Technologie. Enthousiaste dokters zijn nodig om vooruit te komen. Toch moeten ook zij af en toe afgeremd worden ter voorkoming van de introductie van een onvoldoend bewezen behandelmethode. Complexiteit is op zichzelf een risico. Beperking van die complexiteit is complexer dan je denkt.
Het is jammer dat Heleen Croonen in dit verband het voorbeeld van de morcellator aanhaalt. In het onderhavige geval is door de betreffende beroepsvereniging goed nagedacht over de risico's en is er in mijn ogen een goed onderbouwde en correcte afweging gemaakt. Deze houdt in dat de morcellator gebruikt kan blijven worden omdat de reductie van complicaties ruimschoots opweegt tegen het beschreven risico (dat niet wordt ontkend).
Het voorbeeld van de bewakingsapparatuur is terecht. Problemen met medische alarmen staat bij de ECRI als hoogste risico genoteerd. Het is goed zich hiervan bewust te zijn bij de aanschaf maar vooral ook de ingebruikname van bewakingsapparatuur.
W. van der Pol
ziekenhuisapotheker en counselor, Delft
Wat over nieuwe technische snufjes wordt geschreven is vergelijkbaar met hetgeen Actal over nieuwe geneesmiddelen heeft geschreven. Alleen is het RIVM voorzichtiger en terecht. Het gaat niet om denkbare winsten en voordelen, maar om denkbare en (on)v...oorstelbare risico's.