Nederland besteedt meest aan gezondheidszorg
4 reactiesVan alle Europese landen geeft Nederland per hoofd van de bevolking het meeste geld uit aan gezondheidszorg. Als het gaat om de levensverwachting staat Nederland op de zesde plaats.
Dat blijkt uit het vandaag verschenen rapport ‘Health at a glance’, derde in een reeks rapporten van de OECD en de EU. Het staat vol met cijfers over gezondheid en gezondheidszorg in 35 Europese landen in het jaar 2012.
De levensverwachting bij geboorte is in Europa gemiddeld 79, 2 jaar. In Nederland leven mensen gemiddeld 81,2 jaar, in Spanje, dat de ranglijst aanvoert, 82,5 jaar. In 2012 gaf Nederland per hoofd van de bevolking 3829 euro uit aan gezondheidszorg (care en cure), het meest van alle 35 Europese landen en zo’n 1600 euro meer dan gemiddeld in Europa; hekkensluiter Macedonië gaf in 2012 slechts 651 euro uit. Tussen 2000 en 2009 stegen de uitgaven in Nederland jaarlijks met 5,2 procent, in de jaren daarna nog maar met 2,2 procent. In heel Europa daalden de uitgaven sinds 2009 met ruim een half procent.
Het aantal artsen per inwoner is in de meeste landen gestegen. Nederland telde in 2012 3,1 artsen per duizend inwoners, iets minder dan het Europese gemiddelde van 3,4. Ook het aantal ziekenhuisbedden is iets lager dan gemiddeld in Europa, evenals de gemiddelde ligduur. Het aantal heup- en knieoperaties per honderdduizend inwoners ligt in Nederland boven het Europees gemiddelde; vrijwel alle staaroperaties (98,8%) worden hier in dagbehandeling gedaan, tegen 78,6 procent gemiddeld in Europa.
Het aantal voorschrijvingen van medicijnen tegen hoge bloeddruk en van antidepressiva ligt onder het Europees gemiddelde, cholesterolverlagers en antidiabetica worden juist iets meer voorgeschreven dan gemiddeld in Europa. In Nederland worden opvallend weinig antibiotica voorgeschreven: 11,4 DDD per duizend inwoners per dag, tegen 20,4 gemiddeld in Europa en 35,1 in koploper Griekenland.
Joost Visser
Lees ook:
- Dotterkwaliteit lastig te vergelijken (27 maart 2014)
- Meer dokters in Europa (16 november 2012)
- Ons bin zunig (3 mei 2011)
- Dood door hartziekte op nummer één (8 december 2010)
A.H. Gerards
arts, ROTTERDAM Nederland
Inderdaad hebben wij weinig aan dit soort verslaglegging als Care en Cure op 1 hoop worden gegeooid.
Jos Rensing
huisarts, den Haag
Er zijn dus kennelijk maar een paar andere Europese landen die staat-gefinancierde care-arrangementen hebben zoals Nederland kent.
Die paar landen die zich laten vergelijken met Nederland zoals Noorwegen en Denemarken ontlopen elkaar ook weer niet z...oveel:
Uitgaven per hoofd per jaar in Euro's:
Denemarken 3528
Nederland 3829
Noorwegen 4610
In de defintiebeschrijving op pg 120 van dit rapport wordt ook wel toegegeven dat appels met peren worden vergeleken:
"Different practices regarding the treatment of capital expenditure and the inclusion of long-term care in health or social expenditure are
some of the main factors affecting data comparability.".
J. Visser
redacteur Medisch Contact,
De cijfers gaan ook over care, zie opmerking op p.124. 'Countries such as Norway,the Netherlands and Denmark, which have established formal arrangements for the elderly and the dependentpopulation, allocate around a quarter of all health spending to ...long-term care.' Zie ook definitie op p. 120.
Jos Rensing
huisarts, den Haag
Zijn de bestedingen aan de care (in NL zo'n 30 miljard/jaar in veel andere landen vrijwel nihil) betrokken bij deze cijfers of gaat het alleen om de uitgaven aan de cure?