MRSA-beleid kan minder streng
Plaats een reactieTwee promovendi onderzochten de MRSA-controle en de sterfte en ziektelast door MRSA en komen tot de slotsom dat het MRSA-beleid onnodig streng is.
Arts-microbioloog Jan Kluytmans had het afgelopen zomer al voorzichtig aangekondigd, maar nu staat het dan echt vast: de MRSA-bacterie waar veel veehouders mee zijn gekoloniseerd, verspreidt zich veel minder snel dan de ziekenhuis-MRSA. En als de ziekenhuis-MRSA om zich heen slaat, veroorzaakt de bacterie minder sterfte dan we tot nu toe dachten. Marjan Wassenberg onderzocht de MRSA-controle en Heidi Ammerlaan de sterfte en ziektelast door MRSA. Beiden promoveren op 11 november bij microbioloog Kluytmans.
De MRSA-maatregelen kunnen daarom mogelijk een stuk milder, stellen de promovendi voorzichtig. De veehouders hoeven misschien niet meer als risicogroep te worden gezien. MRSA-kolonisatie komt bij risicopatiënten minder voor dan eerst gedacht en een negatieve sneltest is afdoende om isolatiematerialen weg te halen, in de praktijk scheelt dat 48 tot 60 procent aan onnodige isolatiedagen.
Het Amphia Ziekenhuis in Breda, waar Kluytmans werkt, kon meteen de proef op de som nemen, want twee weken geleden bleken vijf patiënten en een medewerker besmet met de ziekenhuisbacterie-MRSA, al hebben ze geen infecties. Vier van de patiënten zijn in strikte isolatie gehouden.
Ondanks dit goede nieuws, loont het om de antibioticaresistentie te blijven aanpakken, door minder antibioticagebruik of het verbeteren van infectiepreventiemethoden, volgens de promovendi. Als de totale infectielast afneemt, zal ook de infectiegerelateerde mortaliteit afnemen, wat in het voordeel is van alle betrokken partijen.
Heleen Croonen
Lees ook:
- Het interview met Jan Kluytmans afgelopen zomer: Deze bacterie hoort niet in ons voedsel thuis
- Er zijn nog geen reacties