Mensen te snel ziek verklaard
5 reactiesMensen worden te snel ‘ziek’ verklaard, waardoor het aantal aanvragen voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen alleen maar toeneemt. Daarvoor waarschuwt voorzitter Jim Faas van de Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG).
‘Iedereen in Nederland mankeert wel wat volgens de huidige definities van ziekte en gezondheid’, signaleert Faas in dagblad Trouw. Hij ziet zelfs jonge mensen uitvallen door stress of een of andere ontwikkelingsstoornis: ‘Boven de 50 jaar loopt niemand meer rond zonder minstens één medisch diagnose. Maar ook onder de 30 jaar vliegen de labels ons om de oren: dyslexie, PDD-NOS, ADHD, autisme, hoogbegaafd. De lijst is eindeloos.’
Een afbakening van het ziektebegrip kan voorkomen dat te veel mensen afhankelijk worden van een uitkering, stelt Faas. En het aantal aanvragen voor een WIA-uitkering neemt de laatste jaren toe. In 2012 vroegen 56.000 mensen een uitkering aan, vorig jaar bijna 60.000. Iets meer dan de helft van de aanvragen wordt toegekend.
Volgens Faas is er een verband met de economische crisis, waardoor veel mensen werkloos raken: ‘Wie lang werkloos is, gaat zich slechter voelen. Er is ook grote druk vanuit de samenleving: iedereen behoort te werken voor zijn geld. Als je werkloos bent, word je daarop aangekeken. Depressies liggen vervolgens op de loer.’
Novum/Joost Visser
Lees ook:
- NVVG waarschuwt voor Wajong-herbeoordelingen (9 mei 2014)
- NVVG: zo nodig onthouden van oordeel (16 april 2014)
- NVVG-voorzitter Jim Faas: 'De Wajong is zinloos overheidsgeweld' (5 december 2013)

algra
zelfstandig bedrijfsarts, rotterdam
Dappere poging van de NVVG voorzitter om de discussie over de medicalisering van de sociale zekerheid te entameren.
Voor een iets uitgebreidere verdieping verwijs ik naar de recente voorzitterscolumn van Jim Faas met de sprekende titel 'een system ...meltdown' - zie Medisch Contact van 8 april 2015 - nr 15.
Dapper omdat velen in de polder dit toch een 'brug te ver 'vinden gaan, net als de eerdere observatie van Faas over de Wajong als 'zinloos overheidsgeweld' - zie zijn eerdere voorzitter columns. Die zijn hem in de polder niet in dank afgenomen.
Wellicht wordt- na deze publicatie in Trouw - de discussie over de medicalisering van de sociale zekerheid nu 'echt' op en doorgestart, want 'alles lijkt tegenwoordig gezondheid' te zijn.
Er blijkt (te ?) weinig te zijn geleerd uit de lessen van de Commissie Buurmeijer. Wie ook al weer ? - gewoon even googlen op Wikepedia - het betrof de Tweede Kamer Enquete naar de Sociale Zekerheid, waarbij de sociale partners de gelegenheid te baat namen om 'allerlei maatschappelijk ongerief als werkloosheid, sanering, reorganisatie, economische recessie middels ziektewet en wao collectief af te wentelen en te verschmerzen.
Wellicht kunt u zich de woorden van fameuze uitspraak 'Nederland is ziek' van toenmalig premier Lubbers nog herinneren.
Voor een korte samenvatting van die periode leze men 'Gedonder in de polder' van K Goudszwaard.( even googlen)
Voor de fijnproevers kan ik verwijzen naar het recente ESB nummer over activerende sociale zekerheid en eerdere publicaties van onderzoeksbureau's APE en Astri. Bijvoorbeeld: van wao debacle naar wia mirakel.
Met Faas denk ik dat het huidige stelsel niet meer afdoend 'toekomst bestendig' is. Een grondige herbezinning lijkt raadzaam. Maar dat is als vloeken in de polder kerk.
Dolf Algra
De Werkplaats - strategie, analyse, advies
Zelfstandig bedrijfsarts
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Collega Faas, het is goed dat u dit aankaart, alleen het accent ligt in mijn opinie wat vreemd. Omdat mensen ziek worden, gaan we de definitie aanpakken, zodat het niet meer ziek heet, hoe gaan we ze dan noemen "Stumpers", "losers", "Paria's"?
Waarom... gebeurt dit alles? De verzekeringsartsen hebben vanuit hun praktijk duidelijk ook de tekenen zichtbaar waardoor mensen "ziek" worden, hun werk niet meer aankunnen. Laten we het daar over hebben. Wat zijn de gevolgen van maatregelen als "zelfsturing bij de burger", kan iedereen dat eigenlijk wel aan? Het verlies aan financieel vangnet als je zonder werk bent en je geen mogelijkheid krijgt, omdat je te oud bent, of te langzaam, of een kleine handicap hebt. Hoe verhoudt zich de zorgdruk van mantelzorgers zich met deze "ziekmeldingen"bij het UWV.
Laten we eens kijken wat de maatschappelijke gevolgen zijn van bepaalde maatregelen en is dat ook de moeite waard als de maatschappelijke kosten op een andere plek uit de bocht gaan vliegen?
Sociale werkvoorziening is een hele veilige omgeving voor mensen die het nodig hebben. Zij die weerbaar zijn kunnen van daaruit in het "vrije bedrijfsleven" aan de gang, maar een categorie kan dat niet en die verzuipen in deze maatschappij waar niets wordt geregeld en iedereen zijn verantwoordelijkheid afschuift. Die raken "burn-out" of zwaar "depressief", komen in eindeloze hulpverleningscircuits zonder uitzicht, want voor hen is er geen werk.
Zullen we het daar eens over hebben? In plaats van over de definitie aan te passen? Want het probleem blijft hetzelfde en gek genoeg de oplossing ook.
W.A. Faas
verzekeringsarts, AMSTERDAM Nederland
Ik geef - bijvoorbeeld - in overweging: de allesoverheersende norm GIJ ZULT WERKEN en het leed dat daaruit voortvloeit. Kunnen we het ook eens fundamenteel hebben over het realiteitsgehalte en de toekomstbestendigheid van deze norm?
W.J. Duits
Bedrijfsarts, HOUTEN Nederland
Actief zijn en een bijdrage kunnen leveren voor anderen is een van de zingevingen in ons leven. Werken is daar een onderdeel van het actief zijn.
Helemaal met u eens collega dat "Gij zult werken" een te eenzijdige benadering is.
G K Mitrasing
Vogelvrije Huisarts, Heerhugowaard
Omdat de uitkomsten niet bevallen gaan we definities maar veranderen? Medische fenomenologie die zich aanpast aan de politiek. Raar...