Meer overlast door verwarde personen
Plaats een reactieDe politie had in bijna heel Nederland vorig jaar vaker te maken met verwarde personen die overlast veroorzaakten. Het aantal overlastregistraties stijgt de afgelopen jaren sterk met ongeveer zeven- tot negenduizend per jaar naar 83.501 in 2017. In 2013 waren het er nog 51.945. Alleen in Noord-Nederland daalde het aantal overlastsituaties afgelopen jaar.
De politie, die de cijfers publiceert, noemt de stijging opvallend en zorgelijk, en heeft de indruk dat niet alleen het aantal overlastsituaties toeneemt, maar ook de ernst van de incidenten. Honderden politiemensen hebben dagelijks met deze problematiek te maken. De politie vindt ook dat er nog te weinig wordt gedaan om te voorkomen dat mensen in de problemen komen en situaties uit de hand lopen. Preventie en vroegsignalering zouden hoger op de agenda moeten komen en professionals uit de zorg en ondersteuning zouden 24/7 bereikbaar en beschikbaar moeten zijn. Ook moet het hulpaanbod beter aansluiten bij de behoeften en goed toegankelijk zijn, omdat de personen met verward gedrag bij de politie vaak niet op de goede plek zijn. Hoewel de politie per 1 januari 2018 officieel is gestopt met het vervoer van verwarde personen, blijkt de praktijk weerbarstig en ontbreekt het in veel regio’s nog aan passend vervoer naar een passende opvangplek.
Het stijgende aantal overlastregistraties wil niet zeggen dat het aantal personen met verward gedrag óók toeneemt, benadrukt de politie. Eén persoon kan betrokken zijn bij meerdere registraties en er kunnen ook meerdere personen betrokken zijn bij één registratie. Ook worden mensen die in verwarde toestand een strafbaar feit begaan, suïcide plegen of een poging daartoe deden, niet meegerekend. Verder sluit de politie niet uit dat er door de aandacht voor de problematiek beter wordt geregistreerd.
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties