Meer evidence in verzekeringsgeneeskunde
Plaats een reactieEen intensieve vijfdaagse training in methoden van evidencebased medicine (EBM) leidt ertoe dat verzekeringsartsen arbeidsongeschiktheidsbeoordelingen in de praktijk beter kunnen onderbouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Rob Kok waarop hij vrijdag promoveerde in het AMC.
Verzekeringsartsen hebben, aldus Kok, ongeveer vier kennisvragen per maand, waaronder veel medische vragen. De medische vragen zijn voornamelijk van prognostische aard (39%), gevolgd door therapeutische vragen, etiologische en diagnostische vragen. Voor de beantwoording van die vragen gaan ze meestal te rade bij collega’s en Nederlandse vaktijdschriften. Voldoende aanleiding om verzekeringsartsen te trainen in het toepassen van de EBM-methodiek, meent Kok. Zij kunnen dan zelf in de literatuur antwoorden vinden.
Om het evidencebased werken door verzekeringsartsen op grotere schaal in te voeren, is volgens Kok het bevorderen van groepsgewijze casuïstiekbesprekingen de meest veelbelovende aanpak. Het structureren van deze bijeenkomsten volgens de stappen van de EBM-methodiek blijkt bijzonder behulpzaam voor de deelnemende verzekeringsartsen.
Kok stelde vast dat in EBM getrainde verzekeringsartsen gemotiveerd zijn om de methodiek te blijven gebruiken omdat zij dat zien als een verbetering van de kwaliteit van hun werk en als een factor die hun werk aantrekkelijker maakt. Ondersteuning vanuit de organisatie kan het gebruik van evidence in de praktijk verder bevorderen, zegt hij.
Henk Maassen
Rob Kok - Evidence-based disability evaluation, dissertatie UvA (pdf)
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties