Maternale kinkhoestvaccinatie: meer info bevordert vertrouwen in effect
Plaats een reactieZwangere vrouwen weten weliswaar nu nog weinig over maternale kinkhoestvaccinatie, maar goede informatie zal een positief effect hebben op wat ze ervan verwachten. Dat blijkt uit onderzoek door de GGD Groningen (A. van de Kuit e.a.) onder 203 vrouwen, gepubliceerd in het Infectieziekten Bulletin.
Kinkhoest bij pasgeboren baby’s is te voorkomen door hun moeders tijdens de zwangerschap te vaccineren. De baby is dan de eerste levensmaanden beschermd door de kinkhoestantistoffen van de moeder die hij binnenkrijgt via de placenta. De maternale kinkhoestvaccinatie wordt dit jaar opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. In onder meer België, Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten is het al zover. Onderzoek heeft daar laten zien dat de vaccinatie 90 procent van de kinkhoestgevallen bij pasgeboren baby’s voorkomt en dat het aantal zwangerschapscomplicaties voor moeder en kind daardoor niet toeneemt.
De auteurs concluderen – met overigens enig voorbehoud over de representativiteit van de onderzoeksgroep – dat er een groot gebrek aan kennis bestaat over kinkhoest en maternale kinkhoestvaccinatie. Maar ook dat de doelgroep betrekkelijk positief staat tegenover vaccinatie, zowel in termen van de verwachte effectiviteit als de veiligheid. De meerderheid van de vrouwen wil graag informatie, maar liever wel van degene die hun zwangerschap begeleidt.
Dat informatie over vaccinatie een significant positieve invloed had op de mening van de deelnemers aan het onderzoek, noemen de onderzoekers ‘opvallend’. Eerder onderzoek wees uit dat voorlichting daar geen effect op had. Maar, aldus Van de Kuit e.a, in dat onderzoek was de voorlichting vooral gericht op het ziektebeeld en de gevolgen van kinkhoest voor zuigelingen en niet op de effectiviteit en veiligheid van de maternale vaccinatie.
RIVM: Wat vinden vrouwen van de maternale kinkhoestvaccinatie?
Lees ook:- Er zijn nog geen reacties