Mascottegevaar
Plaats een reactieIn navolging van de Verenigde Staten zie je in Nederland steeds vaker menselijke mascottes bij sportevenementen. Het dragen van een vogel- (Vitesse) of leeuwenpak is echter niet zonder risico. Dat stellen onderzoekers van Johns Hopkins University School of Medicine op basis van een studie naar gezondheidsproblemen bij 48 professionele mascottes van verschillende sportclubs.
Je kunt niet geloven op hoeveel manieren mascottes gewond raken, aldus senioronderzoeker Edward McFarland. Ze vallen bijvoorbeeld van de stadiontrap, worden aangereden door een golfkarretje of raken slaags met het publiek. Uit de door de mascottes ingevulde vragenlijsten blijkt dat verstuiking van de enkel het meest voorkomt, gevolgd door blessures aan de hand.
Wellicht lijken gezondheidsproblemen bij mensen die zich vrijwillig in een beestenpak hijsen niet echt een serieus onderwerp voor het prestigieuze universiteitsziekenhuis. Bij nadere beschouwing van het onderzoek valt dat toch wel mee. Een veel groter en wel serieus probleem is namelijk dat oververhitting in extreme gevallen tot een hitteberoerte kan leiden. Bijna zestig van de mascottes gaven aan oververhitting te hebben meegemaakt; in de helft van de gevallen moest er een infuus aan te pas komen. Eenmaal was de situatie zo ernstig dat de mascotte naar een ziekenhuis moest.
Op basis van de onderzoeksresultaten komen McFarland en zijn collegas met een aantal aanbevelingen. De pakken moeten van lichtere stof worden gemaakt en op erg hete dagen zouden verschillende personen elkaar als mascotte moeten afwisselen. Daarnaast is het aanbevelenswaardig om ervoor te zorgen dat de mascotte de voeten vrij kan bewegen, zodat hij of zij wat steviger op de benen staat.
- Er zijn nog geen reacties