LHV kritisch over hogere inschrijftarieven 85-plussers
4 reactiesHuisartsen krijgen vanaf volgend jaar een hoger inschrijftarief voor patiënten van 85 jaar en ouder. Het inschrijftarief van huisartsen in achterstandswijken wordt extra verhoogd, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft kritiek op dit plan.
‘Het is terecht dat huisartsen een hoger inschrijftarief krijgen voor 85-plussers. Het slechte nieuws is echter dat alle huisartsen die minder 85-plussers in de praktijk hebben hieraan mee gaan betalen’, zegt Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging in reactie op de plannen van de NZa. De NZa stelt in een bericht op de eigen website dat er op een andere manier naar de huisartsenbekostiging moet worden gekeken, omdat het huidige ‘one size fits all’ niet langer opgaat. Volgens de NZa zal het inkomen van de meeste huisartsen licht stijgen, al is dat niet voor álle huisartsen het geval. De zorgautoriteit zal de precieze veranderingen in de regelgeving, dus ook de precieze verhoging van de inschrijftarieven, na 11 juli publiceren.
Ook voorzitter Kalsbeek weet nog niet precies hoe de verhoogde inschrijftarieven berekend en verrekend worden. ‘Maar het budgettair kader huisartsenzorg gaat niet omhoog, dus zal het worden verrekend met de inschrijftarieven van de andere patiëntcategorieën. Daar wordt één groep huisartsen in het bijzonder door getroffen. Dat zijn de huisartsen die werken in achterstandswijken die niet als zodanig zijn erkend door de overheid. Dat zijn bijvoorbeeld de Amsterdamse Bijlmer, het Utrechtse Kanaleneiland en Tilburg-West, omdat de bevolkingsdichtheid daar minder groot is door bijvoorbeeld parken of andere bebouwing, zoals bedrijven. Het budget is ingesteld voor 885.000 mensen in achterstandswijken, maar wij denken dat er zo’n 1,2 miljoen mensen in een achterstandssituatie leven. Huisartsen in zo’n niet-erkende achterstandswijk hebben meestal relatief weinig 85-plussers in hun patiëntenpopulatie – maar wel veel 65-plussers met een grote zorgvraag – én ze ontvangen ook geen compensatie voor het houden van een praktijk in een achterstandswijk.’
Huisartsen in een érkende achterstandswijk hebben meer geluk. Gezamenlijk ontvangen zij volgens Kalsbeek een compensatie van 5 miljoen euro, omdat ze relatief weinig 85-plussers in de praktijk hebben, maar wel relatief veel mensen van 65 tot 84 jaar, die bovendien een zwaardere zorgvraag hebben dan in meer welvarende wijken. En ze krijgen een bedrag van 5 miljoen om de zorg verder te verbeteren. Die tien miljoen lopen huisartsen in níet-erkende achterstandswijken mis. Kalsbeek: ‘Wij zullen goed in de gaten moeten houden dat oudere patiënten in de niet-erkende achterstandswijken wel de zorg krijgen die ze nodig hebben.’
Omdat er officieel nog geen specifieke bedragen zijn genoemd, kan Kalsbeek nog niet precies zeggen hoeveel deze huisartsen erbij inschieten. ‘Maar we vermoeden dat zij 4 of 5 procent gaan achterlopen op hun collega’s in erkende achterstandswijken. Het gaat dan niet om hun persoonlijke inkomen, maar om de omzet van de totale huisartsenpraktijk.’
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
W.J.Duits
Bedrijfsarts, Houten
Afgezien of het stuk compleet is, het is weer een mooi stukje Machiavelli, verdeel en heers, is het wel terecht dat er meer geld komt? Er zijn ook 85 jarigen die niet tot nauwelijks ziek zijn.
Laten we gaan naar een systeem dat iedereen gewoon wordt... betaald voor werk wat wordt gedaan. Moeten wij bedrijfsartsen ook, uurtje factuurtje.
PGE van Eijsden
huisarts, Ede
Als huisarts werk ik niet in een officiele achterstandswijk, maar ik heb wel veel achterstandsproblematiek. In mijn praktijkpopulatie zijn dat vooral veel gezinnen met jonge kinderen. De bezuinigingen op de jeugdzorg komen rechtstreeks terug op mijn ...spreekuur. Lange consulten, taalbarrières, zorgen over kindermishandeling en geen enkele mogelijkheid om ergens heen te verwijzen. Het lijkt er echter op dat de NZA denkt dat de werkdruk alleen maar bepaald wordt door oude mensen.
Redactie
redacteur
Per abuis ontbrak de tekst van het bericht. Onze excuses hiervoor.
Bart Bruijn
Huisarts, Streefkerk
Mij moet van het hart dat de informatiedichtheid in dit stukje en daarmee de diepgang bijzonder laag is. Het is net genoeg als teaser en laat de lezer achter met de vraag: "Ja, en verder?"
Zoudt u zo vriendelijk willen zijn de rest van het artikel o...ok toe te voegen? Ik draag de suspence niet langer.