LHV: ‘Haal zorgsector uit Mededingingswet’
4 reactiesDe zorgsector moet worden uitgezonderd van de Mededingingswet. In plaats daarvan kunnen sectorspecifieke regels over prijsafspraken en collectief onderhandelen worden opgenomen in de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Dat bepleit huisartsenvereniging LHV in het voorstel ‘Bewegingsruimte voor de huisartsenzorg’, dat ze vanmiddag aanbiedt aan minister Edith Schippers van VWS.
De LHV reageert met het advies op de grote onrust die afgelopen winter in haar doelgroep is ontstaan over de rem die de Mededingingswet zet op de broodnodige samenwerking en over de ongelijkwaardige positie van huisartsen ten opzichte van de zorgverzekeraars. ‘Dagelijks ervaren huisartsen de macht van de verzekeraars aan den lijve. Verzekeraars kunnen de facto eenzijdig contracten opleggen (‘tekenen bij het kruisje’)’, aldus de LHV.
In het advies schetst de vereniging negentien mogelijke oplossingen. Voor de eerste en bij de LHV favoriete oplossing – namelijk het uitzonderen van de zorg van de Mededingingswet zoals actiegroep ‘Het roer moet om’ ook wil – is een wetswijziging nodig. Deze oplossing is volgens de LHV het meest effectief, omdat dan in de Wmg op maat gesneden afspraken kunnen worden gemaakt voor ‘een gedoseerde vorm van marktwerking’ die het wezen van de zorg niet aantast.
De overige achttien genoemde oplossingen zijn maatregelen die binnen de huidige wetgeving genomen kunnen worden, zoals het beter uitleggen van de Mededingingswet aan huisartsen, samenwerkingsverbanden beschouwen als één onderneming, een geschillencommissie instellen en meerjarencontracten afsluiten. Deze maatregelen zijn volgens de LHV minder effectief dan de wetswijziging, omdat het onderliggende probleem – de wezenlijke onverenigbaarheid van huisartsenzorg en concurrentie – blijft bestaan (zie ook het interview met LHV-voorzitter Ella Kalsbeek).
Minister Schippers laat binnenkort naar wens van de Kamer – in februari werd een motie van SP en CU unaniem aangenomen – al onderzoeken of er voor de eerstelijnszorg uitzonderingen kunnen worden gemaakt op de regels voor mededinging. Tot nu toe ging ze daarbij uit van oplossingen bínnen de Mededingingswet, maar de vaste Kamercommissie van VWS heeft haar al laten weten dat te beperkt te vinden.
Lieke de Kwant @LiekedeKwant
- Interview met LHV-voorzitter Ella Kalsbeek: ‘Vrije markt en zorg wezenlijk anders’
- Het LHV-advies ‘Van marktwerking en concurrentie naar samenwerking en kwaliteit’
- LHV-dossier Mededinging en marktwerking
- Informatie over de Wmg
Lees ook:
- Manifest brengt huisartsenzorg in beweging (30 april 2015)
- Hoog tijd voor een andere koers - Voorzitter LHV (23 april 2015)
- LHV werkt aan aanpassing Mededingingswet (24 april 2014)
- VPHuisartsen: LHV moet volgzame rol opgeven (12 maart 2015)
- Eerste lijn mogelijk uitgezonderd van Mededingingswet (11 maart 2015)
- LHV: ‘Verzekeraars spreken niet echt met huisartsen’ (9 januari 2015)

G K Mitrasing
Vogelvrije Huisarts, Heerhugowaard
Leuk voor de Bühne. Laat de LHV eens uitleggen waarom Schippers dat zou moeten willen? LHV zit toch aan tafel en bereikt amper iets behalve dan dat ze VWS beleid moeten verkopen aan hun achterban? Gisteren zegt Schippers opnieuw: "dat hebben "we" sa...men afgesproken"..
Wat spreekt de LHV dan af en hoe? Jaar in jaar uit laat Anton Maes zien dat de berekeningen VWS en NZa tav kosten huisartsenzorg niet deugen en toch spreekt LHV samen wat af? Of?
M. Vasbinder
medico familiar y comunitario, 03725 TEULADA ALIC Spanje
Waarom een advies en geen eis?
J.M. Groen
Uroloog np, BENNEBROEK Nederland
Zorgverzekeraars zijn toch ook uitgesloten van de mededingswet?
J.M. Groen
Uroloog np, BENNEBROEK Nederland
Zorgverzekeraars zijn toch ook uitgesloten van de mededingswet?