Landelijke registratie knieprothese gewenst
Plaats een reactieKnievervangende operaties worden zeer vaak uitgevoerd. Toch is er te weinig bekend over de veiligheid en kosteneffectiviteit van deze ingreep, aldus onderzoekers in The Lancet.
Andrew Carr c.s. pleiten voor landelijke registraties van de uitgevoerde operaties om meer inzicht te krijgen in de indicaties, risicofactoren en veiligheid. In de huidige richtlijnen zijn ernstige pijnklachten doorslaggevend voor plaatsing van een knieprothese. Desondanks is patiënttevredenheid na de operatie in de meeste onderzoeken geen uitkomstmaat, er wordt vooral gelet op het aantal revisieoperaties en infecties. In bijvoorbeeld Zweden loopt een langdurige landelijke registratie. Als de uitkomsten van zulke landelijke registraties worden vergeleken met de uitkomsten van individuele klinische trials laten de trials een overwaardering van de operatie zien, zo stellen de auteurs.
Als er geen noodzaak is voor revisie, wil dat niet zeggen dat patiënten geen klachten ervaren; in sommige gevallen blijft er na de operatie sprake van pijnklachten en een beperkte functionaliteit. Door de focus te leggen op revisieaantallen kan onderzoek leiden tot een onderschatting van de problemen voor patiënten. Uit de Zweedse registratie blijkt dat ongeveer 8 procent van de patiënten na een totale knievervanging ontevreden is over het resultaat. Na een revisieoperatie verdubbelt het aantal ontevreden patiënten.
Meer inzicht in de langetermijnresultaten na een knievervanging kunnen zorgen voor een betere besluitvorming bij arts en patiënt ten aanzien van de timing en noodzaak tot operatie.
Lily Kessel
The Lancet 2012, doi: 10.1016/S0140-6736(11)60752-6
Lees ook:
- 'Alleen knieschijf vervangen volstaat'
- Follow-up protocol voor patiënten met een heup- of knieprothese
- Obese man vaker nieuwe heup

- Er zijn nog geen reacties