Kno-arts in Ethiopië - Slecht horen in de tropen
Plaats een reactie«« Over de grens | Ethiopië
Samen met een andere kno-arts ging ik namens de stichting Eardrop voor twee weken naar het katholieke missieziekenhuis in Attat in de provincie Gurage, één van de armste gebieden in Ethiopië. Het ziekenhuis heeft 57 bedden beschikbaar en bedient een streek met een miljoen inwoners. In één week tijd zagen we in totaal 367 kinderen en verrichtten we 22 trommelvliessluitingen. En tijdens een outreachprogramma zagen we op één dag nog eens 270 kinderen.
Ongeveer 40 procent van deze patiëntjes had een nagenoeg volledige trommelvliesperforatie van één of beide trommelvliezen. In ontwikkelinglanden zoals Ethiopië is er een hogere incidentie looporen, die vooral wordt veroorzaakt door de slechte watersanitatie in combinatie met frequente bovensteluchtweginfecties. De hierbij behorende gehoorverliezen zijn dermate dat een normaal gesprek onmogelijk is. In de looporen troffen we, vooral bij de jongste kinderen, vaak meerdere vliegen aan in de gehoorgang.
Regelmatig zagen we volledig dove kinderen, die soms ook zeer ernstig mentaal gehandicapt waren. Ze waren vanaf hun jongste jaren volledig doof, en verschenen samen met hun moeder voor het eerst op een poliklinisch kno-spreekuur. Deze kinderen, zonder taal- en spraakontwikkeling, hadden geen school gevolgd en werkten vaak al vanaf jonge leeftijd op het land van hun ouders. De mogelijkheden voor hen zijn in een land als Ethiopië nihil. De twee dovenscholen zijn overvol en kunnen geen kansarme plattelandskinderen plaatsen. Dit nog los van het feit dat zo’n opleiding moet worden betaald door de ouders.
Het was soms enorm frustrerend dat we alleen een diagnose konden stellen en aan de ouders konden meedelen. Aan de andere kant was de dankbaarheid van vele ouders zo overweldigend, dat dit op ons een onuitwisbare indruk achterliet.
In een land waar tien kno-artsen werken op een bevolking van 80 miljoen, kun je de oorheelkundige zorg die de stichting Eardrop levert met recht omschrijven als ‘druppel op een gloeiende plaat’. We zagen veel patiënten voor wie niet direct een oplossing te vinden was, of voor wie we de benodigde zorg met onze beperkte faciliteiten niet konden bieden.
De stichting Eardrop zendt sinds 1982 gemiddeld drie keer per jaar Nederlandse kno-artsen naar Kenia, en de laatste twee jaar ook naar Ethiopië. Ongeveer zestig Nederlandse specialisten namen aan de activiteiten deel. De stichting heeft inmiddels in Kenia ruim vijfduizend kinderen geopereerd en zestig plaatselijke kno-artsen opgeleid. Daarnaast verzorgt de organisatie de opleiding van specialisten voor dovenscholen en heeft ze inmiddels duizenden kinderen geholpen met het aanmeten van hoortoestellen.
In Kenia zijn de doelstellingen van de stichting Eardrop thans verwezenlijkt in een samenwerking met de Kenya Society of the Deaf en een zelfstandig functionerende Keniaanse tak van de Nederlandse stichting. In Ethiopië is echter nog veel werk te verzetten.
«« Over de grens | Ethiopië
download- Er zijn nog geen reacties