Laatste nieuws
Mascha Gesthuizen
7 minuten leestijd
farmacie

Ketamine verdient een kans bij depressie

Hoe een partydrug een therapieresistente depressie de baas werd

13 reacties
Getty Images
Getty Images

Voormalig huisarts Mascha Gesthuizen wordt jarenlang getormenteerd door depressies. Het enige wat de gangbare therapieën haar brengen, zijn nare bijwerkingen. Maar dan krijgt ze het nog altijd experimentele middel ketamine aangereikt.

Iedereen kent wel iemand met een (doorgemaakte) depressie of heeft zelf een depressie gehad. Bij één op de vijf Nederlanders wordt de diagnose ten minste één keer in zijn leven gesteld. De behandeling bestaat doorgaans uit antidepressiva, soms in combinatie met psychotherapie. Een derde van de patiënten heeft echter onvoldoende baat bij antidepressiva.

Iedereen die een antidepressivum gebruikt, ervaart bijwerkingen. Toch slikken massa’s mensen deze middelen. Ze nemen het ongemak voor lief want een depressievrij leven is ze heel wat waard. Maar bijwerkingen kunnen een zware tol eisen. Daar staan we in de spreekkamer liever niet bij stil vanwege het gebrek aan alternatieven. Maar als we eerlijk zouden zijn over alle ongemakken waarmee de behandeling met psychofarmaca gepaard gaat, zou niemand eraan durven te beginnen.

Sinds ik anti­depressiva slikte, kon ik amper nog een boek lezen

Autorijden

Ook bij mij werd de diagnose depressie gesteld. De behandeling startte conform de richtlijnen. Maar ook ik kreeg te maken met bijwerkingen. Autorijden bijvoorbeeld. Wat ik ook deed – raam open, muziek luid, meezingen – na tien minuten werd ik slaperig. Door het monotone motorgeronk vielen mijn ogen dicht en ze wilden pas weer open nadat ik de motor had uitgezet – ook na de gewenningsweken. Verder weg gelegen bestemmingen werden onbereikbaar en voor een autovakantie in het buitenland nam alleen mijn partner achter het stuur plaats.

Antidepressiva zorgden voor een gewichtstoename van twaalf kilo, ondanks een strak regime van één tot twee uur lopen per dag en een ongewijzigd eetpatroon.

Ik moest mijn stethoscoop in de spreekwoordelijke wilgen hangen. Mijn depressie was zo therapieresistent dat mijn herregistratie als huisarts het verloor van mijn arbeidsongeschiktheid. Door concentratiestoornissen kon ik mijn werk niet meer goed uitvoeren. Die waren er weliswaar ook al tijdens de depressie, maar sinds ik antidepressiva slikte, kon ik amper nog een boek lezen. Tijdens tien jaar antidepressivagebruik las ik drie boeken uit. Drie!

In de wilg naast de stethoscoop hangt mijn gitaar. Door het trillen van mijn handen en een houterigheid die fluctueerde met de doseringen, kon ik geen fatsoenlijk akkoord meer produceren.

Bijsluiters vermelden een scala aan bijwerkingen. Ze worden terloops genoemd als je start met antidepressiva en ‘zullen na een paar weken wel verdwijnen’. Dat dit niet zo is, blijft onderbelicht omdat de patiënt ze niet meer meldt en de behandelaar er na de eerste weken van de behandeling niet meer naar vraagt. Tien jaar obstipatie is echter een schijtprobleem en dagelijkse vermoeidheid is op zijn zachtst gezegd beperkend. Wie antidepressiva gebruikt heeft hier elke dag mee te maken, gedurende de hele behandeling.

Als je depressie opklaart, neem je bijwerkingen graag voor lief, het is een prijs die je bereid bent te betalen voor een prettiger leven. Maar naarmate de behandeling langer duurt, wordt die prijs steeds hoger, want je betaalt hem elke dag opnieuw, terwijl het effect van de medicatie een plateaufase bereikt.

Eigen ondervinding

Ik weet uit eigen ondervinding dat er een effectieve behandeling is die al deze bezwaren niet heeft: ketamine.

Volgens het huidige behandelprotocol moet je eerst meerdere antidepressiva voldoende lang en in de juiste dosering hebben geprobeerd, aangevuld met lithium of antipsychotica zoals quetiapine of aripiprazol, en het liefst ook een MAO-remmer, voordat je in aanmerking komt voor vervolgbehandelingen zoals magnetische hersenstimulatie (rTMS), elektroconvulsietherapie (ect) of ketamine. Deze vervolgbehandelingen worden gegeven in een depressie-expertisecentrum.

In mijn geval vergde het tien jaar voor mijn toenmalige behandelaar mij verwees naar zo’n expertisecentrum. Op dat moment gebruikte ik een MAO-remmer en lithium, en mijn situatie was stabiel slecht. Met een euthanasiewens in mijn hoofd en de strop in mijn tas – voor als ik de twee jaar wachttijd bij de Levenseinde­kliniek echt niet zou volhouden – kwam ik al na acht maanden wachten terecht bij Expertisecentrum behandeling complexe psychiatrische aandoeningen van ziekenhuis Rijnstate.

In mij school nog de (kader)huisarts, de universitair opgeleide, de wetenschapper, dus uit de overgebleven behandelopties koos ik voor elektroconvulsietherapie (ect). Daar was tenslotte overtuigend bewijs voor en er is veel bekend over toepassingen, risico’s en neveneffecten. Hoopvol bouwde ik de MAO-remmer en de lithium af – noodzakelijk voor het ondergaan van een ect – en ging ik vervolgens tien keer onder algehele narcose om mijn brein elektrisch op te porren om wat beter te gaan functioneren. Therapieresistent als ik was, behoorde ik helaas tot de patiënten die na al die convulsies niet depressievrij was. Integendeel: ik was een wrak.

Waar bijvoorbeeld GGZnieuws.nl oproept de bewezen effectieve ect’s niet in te ruilen voor experimentele ketaminebehandelingen, zeg ik: doe dat wel! En ik dring er ook op aan om snel gedegen wetenschappelijk onderzoek te doen naar ketaminebehandelingen bij depressie.

Het meest bevrijdend was het verdwijnen van mijn suïcidaliteit

Eeuwige stilte

Al tijdens de ect-behandeling donderde ik, zonder medicatie dus ongefilterd, een depressie in. Het dal was diep. Ik bleef maar vallen, er kwam geen einde aan en hoe ik ook hoopte op de finale klap op de bodem en de daarbij behorende eeuwige stilte, ik bleef vallen tot ik ergens in die eenzame koude, klamme, zwarte diepte opeens de uitgestoken hand van mijn psychiater voelde. Zijn handreiking bestond eruit dat hij me inplande voor zes behandelingen met ketamine intraveneus. Deze crisis­interventie werkte snel en effectief. Na één infuus voelde ik al dat er wat veranderd was. Het meest bevrijdend was het verdwijnen van mijn suïcidaliteit, al na twee infusen. Aan het eind van de kuur kon ik me nauwelijks voorstellen dat ik zelfmoord ooit serieus als optie had overwogen. Mijn gezin slaakte een zucht van verlichting.

De eerste twee behandelingen zou je enigszins psychedelisch kunnen noemen. Met kleuren en patronen, mijn hoofd in een bakje – heerlijk, even letterlijk afstand van al mijn gedachtekronkels. De soms licht angstige maar overwegend vredige en dissociatieve belevingen remodelleerden mijn NMDA-glutamaat­receptoren en mijn score op de Hamilton-depressie­schaal veranderde navenant. De daaropvolgende behandelingen nam het psychedelisch effect af en resteerde de vrede, de dissociatie en een prettig bewustzijn dat zich ergens tussen slapen en waken ophield. Waar ik in het begin nog moeite had met de kwetsbaarheid van mijn fysieke situatie (niet in staat te handelen bij gevaar en het onvermogen om gewoon weg te lopen), gaf ik me in tweede instantie over aan deze afwezige autonomie en verdiepte die zelf door met mijn ogen dicht de cellosuites van Bach op mijn oren te zetten en met noicecancelling de buitenwereld gedurende elke behandeling buiten te sluiten.

Ook fijn was dat de kilo’s die erbij waren gekomen, weer verdwenen nadat ik alle medicatie had afgebouwd.

Onderhoudsbehandeling

Na de crisisinterventie ontstond een vacuüm. De depressie was verdwenen, maar na tien jaar pak je de draad niet zomaar op. Mijn psychiater en ik overwogen de opties. Preventief antidepressiva starten wees ik van de hand; nu ik ze niet meer slikte, ervoer ik hoe het was te kunnen lopen zonder de ballast van bijwerkingen mee te torsen. Ik startte met transference focussed psychotherapie. Maar zou dit zonder medicatie voldoende zijn om terugval te voorkomen? Het risico op terugval werd voor mijn situatie ingeschat als hoog.

Dat ketamine op de korte termijn werkzaam is, blijkt uit steeds meer onderzoek. Over langetermijneffecten is nog onvoldoende bekend. Er worden wel vervolg­behandelingen met ketamine gegeven, op basis van trial en error worden individuele behandelschema’s opgesteld. De resultaten daarvan zijn hoopgevend. Daarom startte ik met een onderhoudsbehandeling, een tweewekelijks herinnering aan mijn NMDA-glutamaatreceptoren aan wat nou eigenlijk van ze gevraagd wordt bij hun taak in de signaaloverdracht. Na tien jaar transformeerde ik in zes maanden van fulltimepatiënt naar een fit, gedreven, gefocust persoon. Ik heb een parttimebaan in het onderwijs. Ik lees drie boeken per week. Ik draai weer mee in de maatschappij. Ik ben een succesverhaal. Op dit moment krijg ik nog elke twee weken mijn ketamine-­infuus. Niemand weet hoelang we hiermee moeten doorgaan. Bij gebrek aan evidence voor langetermijnbehandeling is het plan over enkele maanden te gaan afbouwen.

Een ketamine-infuus kan levensreddend zijn bij een therapieresistente depressie en heeft nauwelijks bijwerkingen buiten de inlooptijd van het infuus en een korte hersteltijd daarna. De behandeling, mits goed geprotocolleerd, is veilig en beter te verdragen dan menig traditioneel antidepressivum. Daarom zou ketamine eerder moeten worden ingezet als effectief en verantwoord middel voor indicaties zoals bepaalde chronische pijnsyndromen, obsessief-compulsieve stoornis (OCS) en therapieresistente depressie.

Inspiratiebron

Succesverhalen zijn een bron van inspiratie. Waargebeurde verhalen zijn het bewijs dat iets kan en een aanmoediging voor anderen de handschoen op te pakken en te onderzoeken of de inhoud geëxtrapoleerd kan worden. Daarom heb ik, als voormalig huisarts en ervaringsdeskundige op het gebied van ketamine­behandeling bij therapieresistente depressie, mijn persoonlijke ervaringen hier met u gedeeld.

Geef ketamine een kans in het stappenplan bij therapie­resistente depressie. En dan niet de een-na-­laatste plaats, net vóór euthanasie, maar op een van de eerste plekken. Ga aan de slag met het vroeg­tijdig herkennen van therapieresistente depressie. Ga, in navolging van de ketaminestudies die onder andere aan het UMCG gedaan zijn, door met onderzoek: wat is het antidepressieve werkingsmechanisme, wat zijn mogelijke risico’s, wat zijn goede doseringsschema’s, is er een plaats voor ketamineonderhoudsbehandelingen, welke toedieningsvormen geven de beste resul­taten? Onderzoek dat nodig is om ketamine verder uit zijn schimmige partydrugpositie te halen. En als bewezen is dat ketamine levensreddend is, kwaliteit van leven geeft en patiënten langdurig depressievrij kan houden, geef het dan de plaats in het stappenplan die het verdient. 

auteur

Mascha Gesthuizen, huisarts niet-praktiserend, schrijver, vrijwilliger

contact

mwgesthuizen@gmail.com

cc: redactie@medischcontact.nl

BRONNEN

Medisch Contact Henk Maassen 9 maart 2023: Wat we weten over psychedelica bij behandelresistente psychiatrische aandoeningen

NOS Nieuwsuur 16 januari 2022: Keta kan revolutionair middel zijn tegen depressie, maar er zijn ook zorgen

https://www.farmacotherapeutischkompas.nl

• GGZnieuws.nl 10 november 2022: ECT blijkt effectiever dan ketamine bij behandeling depressie

Nature Reviews Neuroscience Franz X. Vollenweider and Michael Kometer, september 2010: The Neurobiology of Psychedelic Drugs: Implications for the Treatment of Mood Disorders

Medisch Contact 25 oktober 2022 Laura Ter Steege: ‘Geef selecte groep depressiepatiënten langdurig ketamine’

The Lancet November 2022, review VOLUME 9, ISSUE 11, P907-921, Smith-Apeldoorn SY, Veraart JKE, Spijker J, Kamphuis J, Schoevers RA: Maintenance ketamine treatment for depression: a systematic review of efficacy, safety, and tolerability.

Lees ook:
bijwerkingen depressie antipsychotica farmacie
Op dit artikel reageren inloggen
Reacties
  • A. Batenburg

    Huisarts

    Wat stoer dat je je levensverhaal hebt gedeeld. Dat is misschien best lastig geweest als huisarts. Veel goeds!

  • P.L. Ganani-Allis

    verzekeringsarts, Rotterdam

    Persoonlijk heb ik liever een urostoma dan een jarenlange diepe depressie. Maar het is in klinische studies kennelijk niet echt een probleem, er staat heel weinig over in de bijwerkingen van dit geregistreerde geneesmiddel.

  • arts gespecialiseerd in euthanasiezorg, Warnsveld

    Als arts gespecialiseerd in euthanasiezorg volg ik een patiënt wiens doodswens op de achtergrond raakte na ketamine infuus therapie. Jaren geleden smeekte een jonge onderwijzeres met chronische moeheid en een pijnsyndroom mij om vervolg te krijgen op... haar ketamine infuus therapie. Na die therapie die toen anders gegeven werd dan nu, was zij een paar dagen psychotisch maar vervolgens was zij maanden verlost van haar moeheid en pijnen. Ik leurde met haar langs academische behandelcentra en kreeg nul op rekest. De euthanasie onderzoek procedure niet aangaand, heeft mevrouw zich een paar weken later zelf van het leven beroofd. Dat ketamine kan helpen bij therapie resistente depressies is inmiddels duidelijk , ik pleit voor onderzoek naar de misschien ook heilzame werking van ketamine bij mensen met pijnsyndromen en Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK, was SOLK of somatisch symptoomstoornis)

  • M.D. Oosterhoff

    psychiater, Thesinge

    Ik weet dat prof. Robert Schoevers UMCG veel ervaring heeft met ketamine. Ik ben benieuwd naar zijn mening over de blaasproblemen

    • S.M. Haensel

      uroloog

      Misschien is het een overweging om een uroloog te vragen naar de blaasproblemen die samenhangen met ketaminegebruik. Beste plek daarvoor is Wouter van der Sanden van de Ketaminepoli in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

  • M.D. Oosterhoff

    psychiater, Thesinge

    Beste Mascha. Allereerst mijn gelukwensen met het geweldige effect wat ketamine bij je heeft. Ik deel je oproep voor meer onderzoek en meer open staan voor het gebruik, niet alleen helemaal aan het eind van de rit. Ik zou offlabel gebruik bij OCD ook... toejuichen maar ik krijg het nergens voor elkaar. Ik heb begrepen dat er plannen zijn voor een ketaminekliniek in Nederland. In Duitsland is die er al en in de VS meerdere.
    Wat ik betreur is dat de farmaceutische industrie ketamine heeft gekaapt door esketamine als neusspray te laten registreren. Het is nu knetterduur en een heel gedoe om het te krijgen, waardoor veel minder mensen het krijgen dan die er potentiëel baat bij zouden kunnen hebben.
    Maar los daarvan. Ketamine en psiclocybine zijn interessante opties.

  • S.M. Haensel

    uroloog, Rotterdam

    Al jarenlang waarschuwen urologen voor een ernstige en niet-reversibele (!) bijwerking van ketamine: invaliderende blaaspijn en afgenomen blaascapaciteit, die leidt tot aanhoudende aandrang, zeer frequente mictie en incontinentie. In ernstige gevalle...n wordt er zelfs een Bricker-urostoma aangelegd. In 's Hertogenbosch is door de urologen enkele jaren geleden zelfs een Ketaminepolikliniek gestart. Het verbaast me daarom dat Medisch Contact met een hoofdartikel komt over dit middel, met nota bene reclame op de voorpagina, met een n=1 verhaal van een voormalig arts over chronisch off-label gebruik van dit gevaarlijke medicijn, waarin staat dat het middel "veilig" is. Was de hallucinogene werking ervan misschien besmettelijk naar de redactie?

    [Reactie gewijzigd door redactie op 10-11-2023 16:25]

    • A.H.A. Harfterkamp

      Mascha Gesthuizen, huisarts niet praktiserend, Arnhem

      Dank voor deze opmerking. Waar ik benieuwd naar ben, is hoe uw populatie op uw urologische ketaminepoli eruitziet. Hoe is de verhouding tussen het aantal patiënten die de ketamine zeer laag gedoseerd krijgen, zoals het geval is bij de indicatie thera...pieresistente depressie, en het aantal patiënten die ketamine als partydrug gebruiken of eraan verslaafd zijn en die vaak veel hogere doseringen gebruiken en wellicht ook in een hogere frequentie? Bovendien vindt behandeling bij depressie gecontroleerd plaats, de mictie wordt bij controles ook uitgevraagd.

      Met vriendelijke groet,
      Mascha Gesthuizen

      • S.M. Haensel

        uroloog, Rotterdam

        Dank voor uw reactie. Ik werk zelf niet op die gespecialiseerde poli, dus ik kan de meeste vragen van u niet beantwoorden. Het volstaat niet om te vragen naar mictieklachten bij controles. Want als er klachten zijn ontstaan, dan is het vaak al te laa...t: die klachten blijven in veel gevallen levenslang aanwezig.

    • M. Baggelaar

      SEH arts, Nijmegen

      Beste collega,
      misschien is het beter als u uw literatuur op orde houdt. Ketamine wordt op dit moment internationaal in meerdere RCT's onderzocht, omdat het een gunstige werking heeft bij therapie resistente depressie. Het betreft dus zeker geen N i...s 1. zie ook dit recente artikel vanuit het NTVG. Er is nu ook een neusspray op de markt, juist vanwege deze nieuwe indicatie

      https://www.ntvg.nl/artikelen/overweeg-esketamine-bij-therapieresistente-depressie

      • A.H.A. Harfterkamp

        Mascha Gesthuizen, huisarts niet praktiserend, Arnhem

        Hartelijk dank voor de tip. Op het moment dat ik mijn artikel aanleverde bij Medisch Contact was het artikel in het ntvg nog niet verschenen. Uiteraard ben ik heel blij met dat artikel en andere artikelen die momenteel verschijnen. Er is nog veel mee...r onderzoek nodig voor een goede plaatsbepaling.

        Met vriendelijke groet,
        Mascha Gesthuizen

  • Huisarts, Streefkerk

    Bart Bruijn

    Diepe buiging, collega. Dank voor het delen van uw eigen ervaring.

    De ins en outs van uw pleidooi kan ik niet inschatten bij gebrek aan gedegen kennis en gelukkig ook aan persoonlijke ervaring. Maar dat er een hemeltergende traagh...eid en vaak ineffectiviteit is van de behandeling van de zware depressies is iets dat ik wél dagelijks zie. En ik heb wel eens het idee dat de uitzichtloosheid van het lijden wordt veroorzaakt door het gebrek aan voortvarendheid.

    Nogmaals dank.

 

Cookies op Medisch Contact

Medisch Contact vraagt u om cookies te accepteren voor optimale werking van de site, kwaliteitsverbetering door geanonimiseerde analyse van het gebruik van de site en het tonen van relevante advertenties, video’s en andere multimediale inhoud. Meer informatie vindt u in onze privacy- en cookieverklaring.