Ivf wordt mogelijk te veel ingezet
Plaats een reactieIvf wordt wereldwijd steeds vaker en voor steeds meer indicaties ingezet. Het schort echter aan bewijs dat dit altijd zinvol en veilig is. Dit schrijven onderzoekster (én Olympisch bobsleester!) Esmé Kamphuis e.a. in BMJ.
In de eerste 25 jaar nadat ’s werelds eerste ivf-baby Louise Brown was geboren, werden een miljoen kinderen via deze methode verwekt. Voor het volgende miljoen was nog maar twee jaar nodig. Inmiddels wordt – in ontwikkelde landen – 2 tot 3 van elke 100 baby’s via ivf verwekt.
De auteurs van het BMJ-stuk, die spreken namens de Evidence Based IVF Group, stellen vast dat het indicatiegebied voor ivf enorm is uitgebreid. Waar het ooit ontwikkeld was voor vrouwen met tubadysfunctie, wordt het nu ingezet voor vrijwel alle mogelijke vormen van verminderde vruchtbaarheid. Inclusief onverklaarde subfertiliteit, bij stellen die nog een redelijke kans hebben om spontaan zwanger te worden.
Dat ivf vrouwen met niet doorgankelijke tubae – die anders nooit zwanger zouden raken – een redelijke kans op zwangerschap biedt, staat buiten kijf. In hoeverre de kans op zwangerschap groter wordt bij onverklaarde subfertiliteit is veel minder duidelijk. In het licht van de nadelen –meerlingzwangerschappen, mogelijk langetermijnnadelen voor het kind – zou dit beter onderzocht moeten worden. Lastig, want patiënten en artsen zullen niet snel geneigd zijn mee te doen aan vergelijkend onderzoek waarbij ze de kans lopen in de controlegroep te belanden. Toch is volgens Kamphuis e.a. meer kennis nodig zodat er richtlijnen voor het gebruik van ivf kunnen komen.
Sophie Broersen
Lees ook:
Olympisch portret: Esmé Kamphuis
- Er zijn nog geen reacties