Invoering EPD
7 reactiesDe Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Het merendeel van de volksvertegenwoordigers heeft zich blijkbaar behoorlijk laten beïnvloeden door de minister, diens lobby’s en ambtenaren. Invoering van het landelijk EPD leidt tot schending van de privacy, verkwanseling van het medisch beroepsgeheim en heeft weinig meerwaarde. Daarnaast kost het veel geld.
De bepleiters van invoering stellen dat het aantal van 19.000 vermijdbare ziekenhuisopnamen na invoering van het EPD drastisch zal afnemen. Dat is onjuist. Dit getal komt uit het HARM-onderzoek (Hospital Admissions Related to Medication). In de discussies rond dit thema is dit onderzoek in hoge mate opinievormend.
In het onderzoek staat hierover het volgende: ‘De frequentie van geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnamen was 2,4 procent. Geëxtrapoleerd naar heel Nederland betekent dit 41.000 geneesmiddelgerelateerde ziekenhuisopnamen, en 19.000 potentieel vermijdbare opnamen per jaar.
Therapieontrouw, verminderde cognitie, verminderde nierfunctie, het niet zelfstandig wonen, meerdere aandoeningen in de medische voorgeschiedenis en polyfarmacie zijn geïdentificeerd als de belangrijkste onafhankelijke risicofactoren.’
Daarnaast is een inbraakveilig EPD een utopie. Het hackersonderzoek dat de minister wil instellen, heeft een groot ‘wij van WC-eend adviseren WC-eend’-gehalte. Er zijn legio voorbeelden van instanties die succesvol zijn gehackt. Het is niet zozeer de vraag of het EPD wordt gehackt, maar wanneer.
Het is prima dat hulpverleners op plaatselijk niveau adequaat gegevens kunnen uitwisselen. Dat gebeurt al. Daarmee is in 98 procent van de zorgvragen alle informatie desgewenst beschikbaar. In mijn 22 jaar als huisarts kan ik mij geen situatie herinneren waarbij een landelijk EPD voor een van mijn patiënten meerwaarde zou hebben gehad.
Als alle huisartsen weigeren zich aan te sluiten, gaat het feest van minister Klink in 2010 niet door. Ik roep op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Waarde collega’s: sluit u niet aan. In het belang van de patiënt!
Urk, februari 2009
Cees Dekker, huisarts
Walter Schrader
, Leiden
Een vrijwel gratis EPD in Leiden in ontwikkeling!!
De Leidse huisartsencooperatie Cello (www.cello-hazorg.nl) is gestart met een keteninformatie systeem van het Leidse bedrijf CITO.
Binnen dit systeem kunnen wij de mogelijkheid bieden voor patie...nten direct toegang te verkrijgen tot hun recente gegevens.
We kunnen dit beperken tot Probleemlijst en Huidige Medicatie, de kerngegevens waar een behandelaar elders het meest behoefte aan heeft. Geen enkele specialist is geinteresserd in mijn medische aantekeningen van een half jaar geleden als het om een geval gaat waarbij snel handelen aan de ordse is.
De Probleem- en medicatielijst, daar draait het om.
CITO gaat ons het basissysteem leveren voor een bedrag wat absoluut ongelofelijk is in de huidige graaicultuur: nl 1300 euro per jaar voor 13 praktijken met totaal 30.000 patienten. De COPD module is dan gratis!
Dezelfde groep (CITO met gebruikers groepen) is bezig ketensystemen te ontwikkelen waarbij een patient voor 3 euro per jaar wordt geincludeerd nl DM en CVRM. Andere systemen vragen een veelvoud (5 tot 8 maal duurder)
Voor onze patienten gaan we het goed regelen. Een uptodate digitaal medisch paspoort waarbij administratie en update volledig in handen is van de huisarts.
Over versterking van dit soort regionale systemen moet maar een keer goed worden nagedacht voordat we weer een miljard schuiven naar ICT managers die een compleet floppend monster aan het ontwikkelen zijn.
STOP de Knip en Plakcultuur> Nu concentreren op Zorg
Walter Schrader (huisarts)
voorzitter CELLO
Cooperatie Eerste Lijn Leiden en Omstreken.
N. Kort
Beste aanstaande collegae,
Het verbaasd mij zeer hierboven een reactie te lezen van iemand die voorstander is van het EPD. Met de huidige ziekenhuissystemen zijn er al veel te veel mankementen en ruimtes om in dossiers te kijken waar een niet-behand...elend arts niets te zoeken heeft.
Dit gebeurd nu al door verpleegkundigen, artsen, arts-assistenten, co-assistenten. Mijn persoonlijke mening is dat de beveiliging veel verder omhoog geschroefd dient te worden, ipv meer mensen toegang te geven tot de gegevens die vallen onder de geheimhoudingsplicht!
Wat als een verzekeringsmaatschappij toegang kan krijgen tot het EPD via een hacker? Dan krijgen veel van onze patienten geen levensverzekering, hypotheek, arbeidsongeschiktheidsverzekering, etc meer. Willen wij deze dingen op ons geweten hebben?
N. Kort
Helder
Afgezien van de privacy, afgezien van de extra kosten die we wel/niet vergoed krijgen is het de vraag of een dergelijk complex netwerk feilloos met enige snelheid kan functioneren. Het landelijk netwerk voor PINNEN raakt wel eens overbelast terwijl d...e pakketjes daarbij maar bedrag, bank van en bank naar moeten bevatten. Een beetje dossier is al gauw enkele duizenden tekens. Dat zal met onze niet erop toegesneden apparatuur wel eens hopeloos en onbruikbaar traag worden.
Laten we het bij lokale netwerken en verder telefoneren houden. In noodgevallen heeft de patient meer kans op redding door stabiliserende maatregelen dan door het uitgebreid gaan bestuderen van het dossier voordat er tot handelen overgegaan wordt. En als de zaak stabiel is, is persoonlijk contact met de andere regio vaak sneller en effectiever dan het doorwerken van een brij aan gegevens in de computer.
J.Helder.
Walter Schrader
, Leiden
L.S.
In het afgelopen jaar heb ik meer informatie uitgewisseld met ziekenhuizen in allerlei vakantieoorden, dan met Ziekenhuizen en medische centra buiten onze eigen regio.
Als invoeren en in stand houden van een landelijk netwerk voor uitwisselen ...van patientengegevens per patient inderdaad 10 euro zou kosten, zoals op een voorlichtingsbijeenkomst werd gesteld, dan hebben die 2 contacten met Amsterdam en Groningen 12.000 Euro per stuk gekost.
Het verder verbeteren van het lokale netwerk middels on-line teleconsulten, koppeling aan huisartsenposten en onderlinge afstemming
is natuurlijk veel goedkoper en redt veel meer levens dan het technisch inmiddels achterhaalde landelijk netwerk.
Als voormalig werknemer van een van de grote zorgverzekeraars heb ik helaas niet al te veel vertrouwen in het handhaven van de regels rond privacy.
" Wij verzekeren geen brandende huizen " is een door mij opgetekende reactie rond de weigering van een verzekering voor een gehandicapte pasgeborene.
met vriendelijke groet
W.E. Schrader
huisarts en voormalig rampenarts gemeente Rotterdam
Willem de Jong
, Oss
Ik ben het geheel NIET eens met CD. Ik heb als senior cliënt geen enkele vrees voor privacy schending. Waarom?? Omdat ik hoge bloeddruk heb?? Ook hier wordt het verplicht zijn van de Medische Geheimhouding van de arts ten onrechte gebruikt voor besch...erming van de arts zelf en niet van de patient. Eindelijk kan ik de arts via mijn EPD controleren en dat is hard nodig.
Babette Meulenbelt
, Rotterdam
Zeer mee eens! Ik heb al bezwaar gemaakt tegen de EPD. Ik vind het een grove schending van het medisch beroepsgeheim en tegen de privacy. Vooral de mogelijkheid dat hackers (= werkgevers, toekomstige levenspartner, opsporingsdiensten, etc.) je medisc...he gegevens inzien, vind ik een ontoelaatbare schending van de privacy. Als een patiënt een aandoening heeft waarbij een acuut ingrijpen noodzakelijk is, zijn er nu ook al mogelijkheden om dat kenbaar te maken, bijvoorbeeld via een medisch paspoort of via zo'n SOS medaillonnetje wat je om je nek kan dragen. Het EPD is echt NIET nodig! Babette Meulenbelt, verpleegkundige.
Kaspar Mengelberg, psychiater
, Amsterdam
Deze oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid verdient het ten volle om gevolgd te worden.
Het landelijk dekkend EPD is, evenals de registraties en declaraties conform de DBC-systematiek, een miljoenen-, tijd-, patiëntenprivacy- en beroepsgeheim vers...lindend monster. De wetgever heeft hierbij een grote fout gemaakt. In feite zijn beiden opgedrongen door-, en dienen het machtstreven van, overheidsbureaucratieën.
Beiden zijn symptomatisch voor de tendens de professionele autonomie van artsen te beperken, en hen dus tot uitvoerders te reduceren.
Helaas zijn de beroepsverenigingen tot rampzalige concessies bereid geweest. Hun taak dient te worden de autonomie te herstellen.
Ouderwets standpunt? Geen sprake van, in hoge mate state of the art.
Waarde collegae, het gaat om niet minder dan de redding van ons vak!
Kaspar Mengelberg
devrijepsych.nl