Immuuntherapie bij uitgezaaide prostaatkanker
Plaats een reactieImmuuntherapie bij gemetastaseerde prostaatkanker is mogelijk effectief bij patiënten met relatief weinig ziekteverschijnselen. Alfons van den Eertwegh e.a. van het VUmc publiceren daarover op de website van the Lancet Oncology.
De behandeling omvat een combinatie van twee middelen, het GVAX-vaccin en de antistof ipilimumab. Het GVAX-vaccin bestaat uit twee prostaatkankercellijnen die GM-CSF produceren, een eiwit dat het immuunsysteem stimuleert. De prostaatkankercellen in het vaccin worden vóór toediening met een zeer hoge dosis bestraald, zodat ze niet meer kunnen delen. Ipilimumab blokkeert de werking van het eiwit CTLA-4. Dit eiwit komt tot expressie op T-cellen en zorgt ervoor dat de afweerreactie niet te sterk wordt. Met ipilimumab wordt de afweerreactie dus op gang gehouden.
In de fase-I/II-studie ondergingen 28 patiënten de combinatiebehandeling. Bij 5 van hen daalde het gehalte prostaatspecifiek antigeen (PSA) met meer dan de helft, terwijl het bij 12 patiënten stabiel bleef. Ook constateerden de VU-onderzoekers een verhoogd percentage geactiveerde T-cellen en meer afweerreacties tegen eiwitten die in prostaatkanker voorkomen. Patiënten met zo’n immuunrespons leefden langer.
Henk Maassen
The Lancet Ocology 2012, doi 10.1016/S1470-2045(12)70007-4: Combined immunotherapy with granulocyte-macrophage colony-stimulating factor-transduced allogeneic prostate cancer cells and ipilimumab in patients with metastatic castration-resistant prostate cancer: a phase 1 dose-escalation trial
Links:
- Er zijn nog geen reacties