Ic-patiënt heeft baat bij preventieve antibiotica
Plaats een reactieHet preventief toedienen van antibiotica vermindert sterfte op de ic, maar het effect is kleiner dan gehoopt. Dat blijkt uit Nederlands multicenteronderzoek dat 1 januari werd gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.
Het onderzoek werd in 13 ics in verschillende soorten ziekenhuizen uitgevoerd. Bijna 6000 mensen van wie werd verwacht dat zij minimaal 48 uur zouden worden beademd of meer dan 72 uur op de ic zouden verblijven, werden geïncludeerd. Zij werden ingedeeld in drie groepen: standaardzorg (zonder preventieve antibiotica), selectieve darmdecontaminatie (SDD) of selectieve decontaminatie van de orofarynx (SOD).
Bij patiënten in de laatste groep werd viermaal daags een pasta van polymyxine E, tobramycine en amfotericine B in de mondholte aangebracht. In de SDD-groep werd daarnaast een suspensie met dezelfde middelen via de maagsonde gegeven en werd intraveneus cefotaxim (Claforan) toegediend.
In de groep die standaardzorg kreeg, was de mortaliteit na 28 dagen 27,5 procent. In de SDD-groep was dit, na correctie voor verschillen tussen de groepen in onder meer ernst van ziekte, 3,5 procentpunt minder. In de SOD-groep was de mortaliteit 2,9 procentpunt minder. Een relatieve afname van respectievelijk 13 en 11 procent.
Niet zoveel als gehoopt, geeft prof. dr. Marc Bonten, arts-microbioloog (UMCU), toe: Het goede nieuws is dat we hebben bewezen dat preventieve antibiotica iets doen, in een studie die goed is opgezet en een goede omvang heeft. Het slechte nieuws is dat we op meer hadden gehoopt. In een eerder kleiner onderzoek en in meta-analyses werden relatieve reducties van 20 tot 30 procent gevonden.
Ondanks de geringe resultaten, verwacht eerste auteur van de studie en anesthesioloog-intensivist Anne Marie de Smet (UMCU) dat het beleid op Nederlandse ics zal worden aangepast. Er zijn maar weinig interventies op de ic die een effect op de mortaliteit hebben. Dus kleine reducties worden omarmd. Op dit moment wordt op slechts een kwart van de ics SDD uitgevoerd, hoewel dit in de richtlijn uit 2005 wél wordt geadviseerd.
In de korte studieperiode werd geen toename van de resistentie gevonden. Maar dat die er op de lange termijn zal zijn, is volgens Bonten zeker. De vraag is alleen wanneer, en welk regime (SDD of SOD) hierbij beter zal blijken. Is het niet opmerkelijk dat een microbioloog ondanks deze dreiging achter grootschalige, preventieve antibioticatoediening staat. Dat is inderdaad vloeken in de kerk, erkent Bonten. Maar als je weet dat het werkt, moet je nu niet nalaten mensen te behandelen uit vrees voor een onzekerheid. SB
NEJM 2009; 360: 20-31
- Er zijn nog geen reacties