Huisartsen: verwijzen naar ggz lastiger
Plaats een reactieTwee op de drie huisartsen ervaren minder verwijsmogelijkheden naar de generalistische basis-ggz. Een jaar geleden ondervond nog maar één op de drie problemen.
Dat blijkt uit de tweede ggz-peiling van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), die door 1050 huisartsen is ingevuld. LHV-bestuurder Geert-Jan van Loenen vermoedt dat de ervaren vermindering van verwijsmogelijkheden te maken heeft met het schrappen van vergoedingen. ‘Als er geen sprake is van een stoornis of een vermoeden daarvan, moet de patiënt de psycholoog zelf betalen’, zegt hij in een bericht van de LHV. ‘Veel huisartsen merken dat deze patiënten dan toch afzien van deze hulp.’ Over de vraag of de wachttijden in de basis-ggz sinds 1 januari zijn veranderd, zijn de meningen verdeeld: 17 procent ervaart kortere wachttijden, 15 procent langere; de overige huisartsen noemen de wachttijden onveranderd kort (40%) of lang (29%).
Eveneens twee derde van de huisartsen (65%) ervaart minder mogelijkheden om patiënten te verwijzen naar de gespecialiseerde ggz, maar ook vorig jaar was deze groep al groot: 54 procent. Van Loenen vindt dit zorgelijk: ‘Onbehandelde psychische problemen zullen verergeren, waardoor uiteindelijk nog zwaardere en dus duurdere zorg nodig is.’ Ruim de helft van de huisartsen (59%) ervaart onveranderd lange wachttijden in de gespecialiseerde ggz.
Inmiddels werkt 72 procent van de huisartsen nauw samen met een praktijkondersteuner ggz, blijkt uit de cijfers. De LHV-peilingen zijn bedoeld om de gevolgen van de veranderingen in de ggz, per 1 januari 2014, in kaart te brengen. Sindsdien kan de huisarts een patiënt verwijzen naar de generalistische ggz bij een (vermoeden van een) stoornis; verwijzen naar de gespecialiseerde ggz is mogelijk bij een (vermoeden van een) ernstige stoornis. Eind dit jaar volgt een derde meting.
Joost Visser
Lees ook:
- Er zijn nog geen reacties