Zwaardere ggz bij huisarts
2 reactiesHuisartsen hebben steeds meer moeite om mensen met psychische problemen door te verwijzen. Twee op de drie huisartsen stellen in een peiling van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) dat door bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg niet alleen mensen met lichte problemen bij hen aankloppen, maar ook patiënten die eigenlijk gespecialiseerde hulp nodig hebben. Dat bevestigt een woordvoerder van de LHV woensdag na berichtgeving in dagblad Trouw.
Vroeger verwezen huisartsen mensen met relatief lichte psychische problemen door naar een eerstelijnspsycholoog in de buurt. Maar de vergoeding voor deze zorg is tegenwoordig flink lager of soms zelfs nihil. Hierdoor zien veel mensen af van hulp, zeker als zij een smalle beurs hebben.
Psychiaters en ggz-instellingen hebben ook te lijden onder de bezuinigingen en kunnen minder mensen helpen, terwijl de hulpvraag niet is afgenomen. Het resultaat is dat meer van deze patiënten met zware geestelijke problemen ook bij de huisarts komt. Maar deze heeft niet de kennis of de kunde om te helpen.
Sinds 1 januari 2014 moeten huisartsen meer psychische problemen behandelen. Ze krijgen hiervoor meer uren vergoed voor een verpleegkundige of maatschappelijk werker die in de praktijk mensen met psychologische problemen helpt. Deze hulpverlener zal het de komende jaren alleen maar drukker krijgen, verwachten huisartsen.
De LHV heeft zo'n 8500 leden. Aan de peiling deden ongeveer duizend huisartsen mee. De resultaten van de peilingen verschijnen donderdag in het LHV-ledenmagazine De Dokter.
Novum
Lees ook:

Mengelberg
psychiater, Amsterdam nl
Door contracteerplafonds van verzekeraars wordt de druk op de huisartsen groter. Patiënten kunnen hierdoor in tweede en derde lijn immers beperkter worden behandeld. Verzekeraars wassen hun handen in onschuld en zijn met zorglastbeperking lachende de...rde.
I.J. Goldwasser
psychiater, AMSTERDAM
Wij hebben een eed gezworen de mens te helpen. Dat wordt ons steeds vaker onmogelijk gemaakt. De (mondiale) verzekeringsmaatschappijen zitten breeduit op steeds grotere spaarpotten terwijl ons mooie zorgsysteem en de patient eraangaat.