Heringa schuldig, geen straf
Plaats een reactieDe 71-jarige Albert Heringa die in 2008 zijn 99-jarige moeder aan haar vrijwillige levenseinde hielp, is schuldig verklaard, maar krijgt daarvoor geen straf. Dat vonniste de rechtbank in Zutphen dinsdag.
Tegen Heringa was door het Openbaar Ministerie (OM) een voorwaardelijke celstraf van drie maanden geëist. Hulp bij zelfdoding zonder tussenkomst van een arts is strafbaar in Nederland. Er staat een maximumcelstraf van drie jaar op. Albert Heringa hielp zijn 99-jarige moeder, Maria 'Moek' Heringa, in juni 2008 om een einde aan haar leven te maken. Ze meende dat haar leven was voltooid. Hij hielp haar met het inzamelen van pillen. Ze stierf in een verzorgingstehuis in Ermelo nadat ze tussen de 130 en 150 pillen had ingenomen.
De rechtbank verwierp een beroep op noodtoestand mede omdat Heringa en zijn moeder geen tweede arts consulteerden nadat duidelijk was geworden dat haar eigen huisarts niet zonder meer wilde meewerken. ‘Het enkele feit dat de arts weigerde mee te werken of terughoudendheid toont, is op zich geen situatie die dit beroep voor een niet-arts mogelijk maakt, hoe aangrijpend de situatie ook is.’
Heringa nam bovendien de risico's op complicaties op de koop toe. Zo verliet hij zijn moeder nog voor de dood was ingetreden. ‘De verdachte was niet opgeleid om bij eventuele complicaties adequaat te handelen.’ Toch staat het volgens de rechter buiten kijf dat Heringa's handelen was ingegeven door naastenliefde. Zowel de innige band tussen Heringa en zijn moeder als de lange tijd die het OM nam om tot vervolging over te gaan, waren reden om geen straf op te leggen.
De rechtbank beseft dat er een maatschappelijke discussie gaande is over de strafbaarheid van hulp bij zelfdoding. 'Maar het is aan de wetgever daar al dan niet iets aan te doen', aldus de voorzitter.
Petra de Jong, directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE), noemt de uitspraak van de rechter de meeste positieve die hij had kunnen doen: ‘Er was een strafbaar feit, een dader, een bekentenis en een wet die zegt dat hulp bij zelfdoding niet mag. Hij kon dus niet anders dan die dader schuldig te verklaren. Maar hij deed dat zonder hem een straf op te leggen, noemde de noodzaak van een maatschappelijke discussie over dit onderwerp en stelde dat het aan de wetgever is om daar iets mee te doen. Voor ons alle reden om te blijven zoeken naar brede maatschappelijk steun voor een wetswijziging.’
ANP/Joost Visser
Lees ook:
- OM: er was een alternatief voor dood moeder
- Mogelijke vervolging hulp bij zelfdoding
- De dood is niet van de dokter
- Er zijn nog geen reacties