Google toont ziektes na zoeken op symptoom
1 reactiePijn aan één zijde van het hoofd? Wie weet is het migraine, spanningshoofdpijn, of een gewone verkoudheid – aldus Google. De Amerikaanse versie van de veelgebruikte zoekmachine stelt voortaan een lijstje ziektes samen, wanneer een gebruiker wat symptomen heeft ingetikt.
Volgens het Amerikaanse techbedrijf, dat dit gisteren op zijn site aankondigde, kunnen gebruikers er nu sneller achter komen wat er scheelt. Nieuw hieraan is dat de zoekmachine niet langer ‘de beste’ zoekresultaten als eerste voorstelt, maar dat het een diagnose of een ziekte suggereert.
Liefst 1 procent van álle zoekopdrachten bij Google zijn symptoomgerelateerd, zegt het bedrijf. Aanleiding om deze functie aan te bieden, is dat betrouwbare gezondheidsinformatie volgens Google lastig te vinden. Mensen kunnen hierdoor onnodig angstig en gestrest raken.
De informatie komt uit weblinks die bepaalde symptomen koppelen aan bepaalde aandoeningen. Ook maakt Google gebruik van zijn Knowledge Graph om de informatie te controleren. Google zegt bovendien te hebben samengewerkt met artsen in de Verenigde Staten, onder meer experts van de Harvard Medical School en de Mayo Clinic.
Google haast zich te zeggen dat het hiermee niet op de stoel van de arts wil gaan zitten. Het is slechts bedoeld ter informatie. Patiënten zouden altijd een arts voor advies moeten raadplegen.
Marieke van Twillert
Lees ook:
-
Marieke van Twillert
Marieke van Twillert is sinds eind 2015 journalist bij Medisch Contact. Arbeidsmarkt en internationale gezondheidszorg hebben haar speciale aandacht, maar ze volgt ook het levenseindedebat, medische technologie en internationale gezondheid. Marieke is een van de presentatoren van MC de Podcast en schrijft geregeld een bijdrage voor de rubriek Media en Cultuur.
A.G. Wielinga
huisarts, Ruurlo Nederland
Dr Google is waarheid geworden.....