Beter zoeken naar ziektes met Google
1 reactieGoogle gaat het zoeken naar gezondheidsinformatie vereenvoudigen. Dat maakte Roni Zeiger, arts en product manager van Google Health, gisteren bekend.
Volgens Zeiger zoeken op Google veel mensen naar symptomen waar zijzelf of hun naasten mee te maken hebben. Een zoekopdracht naar een symptoom wordt vaak gevolgd door een zoekopdracht naar een specifieke ziekte. Na de nieuwe update laat Google meteen een lijst met gerelateerde aandoeningen zien na het geven van een symptoom als zoekopdracht.
Wel voegt Zeiger eraan toe dat het een automatische lijst is, die niet is samengesteld door artsen en dat het ook niet moet worden opgevat als medisch advies.
Simone Paauw
Google: Improving health searches, because your health matters
Lees ook:
- Betrouwbaarheid volgens Google
- Google browser voor het menselijk lichaam
- Huisartsen waarschuwen voor ‘dokter Google’
- dokter’ Google stelt diagnose
- Googelende artsen
- Meer nieuws

,
In het MC van 24 februari 2012 staat in de rubriek Nieuwsreflex op pagina 441 een stukje onder de titel Beter zoeken naar ziektes met Google. Uw redacteur schrijft: "Google gaat het zoeken naar gezondheidsinformatie vereenvoudigen." Allereerst, veree...nvoudigen wil vanzelfsprekend niet zeggen dat het zoeken ook verbeterd wordt. En of deze vernieuwing van Google daadwerkelijk een verbetering zal zijn, is nog maar de vraag. Op dit moment is de functie die u toont nog niet beschikbaar in Google, dus of deze manier van zoeken (of liever gezegd: vinden, want het zoeken blijft hetzelfde) beter zal zijn dat wat Google nu produceert aan informatie, is helaas nog niet te testen. Maar wat nog belangrijker is met betrekking tot Google zijn de volgende twee zaken.
Allereerst weten we niet exact op basis waarvan resultaten worden getoond. We weten exact wat andere zoekmachines zoals PubMed doen met een medische vraagstelling, maar bij Google is dit niet het geval - het is een black box.
Dan, belangrijker, is de recente trend van Google om te veranderen van zoekmachine naar een social-media-platform zoals Facebook. Een exact zelfde zoekactie zal voor verschillende gebruikers andere resultaten opleveren. De resultaten worden bepaalt door de talloze sporen die men achterlaat op het web. Zodra iemand een boek via het web heeft gekocht over nierstenen, of over nierstenen heeft gepraat of geblogd in de social media, dan worden de resultaten daarop aangepast. Hierdoor komt men in een informatiebubble [1] terecht - de informatie buiten die bubble kan dan weliswaar veel "beter" zijn, maar dan niet op de resultatenlijst naar voren komen.
Drs. Jan W. Schoones
Coördinator Collectiemanagement / Informatiespecialist
Walaeus Bibliotheek
Leids Universitair Medisch Centrum