Gezondheidsraad: ‘Protonentherapie kinderen alleen in Groningen’
Plaats een reactieProtonentherapie aan kinderen moet alleen worden toegestaan in een protonencentrum dat direct bij een ziekenhuis is gevestigd. Dit is nodig omdat een deel van de kinderen die de behandeling ondergaan onder narcose moet worden gebracht, hetgeen risico’s met zich meebrengt, zegt de Gezondheidsraad.
Het beste kan protonentherapie voor kinderen plaatsvinden in Groningen, omdat dat centrum het beste voldoet aan de randvoorwaarden, vindt de Gezondheidsraad. Dit heeft te maken met de kwaliteit van zorg door de concentratie van zorg, ondanks het nadeel van een decentraal gelegen locatie. In Groningen, waar in januari van start is gegaan met protonentherapie, is het centrum gebouwd op het terrein van het UMCG. Er is een samenwerkingsovereenkomst met het Prinses Máxima Centrum in Utrecht, waar per 1 juni 2018 álle complexe kinderoncologische zorg is geconcentreerd.
Criteria
Volgens de Gezondheidsraad voldoet één van de twee andere protonencentra die dit jaar naar verwachting openen aan de ‘hospital based criteria’. Naast Groningen, voldoet ook het centrum dat in Maastricht wordt gerealiseerd aan de eis dat het bij een ziekenhuis gevestigd moet zijn. Het centrum overweegt volgens de Gezondheidsraad kinderen met niet-complexe tumoren te gaan behandelen. Het protonencentrum dat in Delft zijn deuren zal openen – een samenwerking tussen LUMC, Erasmus MC en TU Delft – voldoet echter niet aan de vereiste criteria, terwijl daar de wens om kinderen te behandelen wél aanwezig is. De bouw van een protonencentrum in Amsterdam is voorlopig uitgesteld.
Anesthesiologie
De bezwaren tegen protonentherapie buiten een ziekenhuislocatie hebben vooral te maken met de anesthesiologie die soms nodig is voor kinderen om absoluut stil te blijven liggen. Volgens het literatuuronderzoek dat de Gezondheidsraad deed, blijkt dat diepe sedatie ook buiten de ziekenhuissetting veilig kan worden toegepast. Maar het merendeel van de negentien geïnterviewde partijen en experts is voorstander van protonentherapie in de nabijheid van een ziekenhuis, vanwege risico’s die verbonden zijn aan diepe sedatie en vanwege de nabijheid van een intensive care.
Per jaar worden in Nederland ongeveer 550 kinderen gediagnosticeerd met kanker. Volgens de Gezondheidsraad in het niet eenvoudig een betrouwbare schatting te geven hoeveel van hen in aanmerking zullen komen voor protonentherapie. De Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie gaat uit van 80 procent van de kinderen die bestraald worden, dat zou neerkomen op ongeveer 100 à 120 kinderen.
Lees ook:-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties