Gelre Ziekenhuis in de problemen met afschaling ic naar hc
Plaats een reactieDe raad van bestuur van het Gelre Ziekenhuis krijgt van de inspectie nog drie weken de tijd om met een stevig plan te komen voor de zorg in de locatie Zutphen. Aldus een aanwijzing van de IGZ aan het ziekenhuis, waarin onder meer staat dat het vertrouwen van de inspectie in de raad van bestuur is geschaad vanwege de manier waarop de rvb de inspectie informeert, het urgentiebesef en de getoonde daadkracht.
De intensive care van de Zutphense locatie van het Gelre Ziekenhuis kon niet meer voldoen aan de normen en dat leverde een ernstig risico op voor de kwaliteit en veiligheid van zorg, zo constateerde de inspectie eind februari. Daarom werd door de rvb in februari per direct, mogelijk tijdelijk, afgeschaald naar een high care. Maar wat de inspectie betreft verzuimde de rvb nauwkeurig te kijken naar de consequenties voor de zorg in de rest van het ziekenhuis. Zo kan er in een ziekenhuis zonder ic geen of minder verloskundige zorg worden geboden, maar volgens de inspectie legt de rvb van Gelre Ziekenhuizen de beslissing hierover onterecht in de handen van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. Ook moeten kinderen en dialysepatiënten door de eerste lijn en ambulancezorg naar andere ziekenhuizen worden verwezen, maar is dit nog niet geregeld met regionale samenwerking.
Verder wil de inspectie dat het ziekenhuis beter kijkt hoe er aan de poort kan worden geselecteerd. Alle specialismen moeten daarom een beleid maken over welke patiënten wel en welke niet kunnen worden opgenomen. Om zo te voorkomen dat ze alsnog naar een ic moeten worden overgeplaatst. Tussen 24 februari en 17 maart werden al vijf van de achttien op de hc opgenomen patiënten overgeplaatst naar een ic. Drie van deze patiënten hadden forse pathologie/multimorbiditeit met pulmonale problematiek, constateert de inspectie.
Ook over de medewerkers van de voormalige ic in Zutphen maakt de inspectie zich zorgen. Intensivisten, niet-intensivist specialisten en ic-verpleegkundigen worden nu ingezet voor de opvang van patiënten op de SEH en de hc. Maar niet uitgewerkt is hoe zij de praktijk van hun vak en hun vaardigheden bijhouden nu ze niet meer op een ic werken. Ook is het hoofdbehandelaarschap niet goed vastgelegd.
Het niet naleven van de aanwijzing kan het Gelre Ziekenhuis op een dwangsom komen te staan. Het ziekenhuis heeft de openbaarmaking van de aanwijzing nog proberen tegen te gaan, omdat deze disproportioneel zou zijn. In het kader van transparantie en algemeen belang ten opzichte van onder meer patiënten heeft de inspectie de aanwijzing toch gepubliceerd.
Op een vraag-en-antwoordpagina op de eigen website staat dat het Gelre Ziekenhuis de maatregel betreurt, maar ook ziet als een steun in de rug en een middel om de getroffen maatregelen nog meer kracht bij te zetten.
lees ook-
Simone Paauw
Simone Paauw interviewt het liefst de ‘gewone arts’ met een bijzonder verhaal. Ze heeft aandacht voor diversiteit en inclusie in de breedte, discriminatie en grensoverschrijdend gedrag (op de werkvloer) en de positie van vluchtelingen en vluchteling-artsen. (Gezondheids)recht en medisch tuchtrecht hebben haar bijzondere interesse.
- Er zijn nog geen reacties