Geen geld voor vernieuwde tropenopleiding
Plaats een reactieHet ministerie van VWS gaat niet meebetalen aan de opleiding tot arts internationale gezondheid en tropische geneeskunde (AIGT). Reden hiervoor is dat deze artsen ‘primair worden opgeleid om zorg te leveren in het buitenland’. Dat schrijft het ministerie in een brief aan de Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG).
De vernieuwde, ruim twee jaar durende opleiding tot AIGT werd in september 2012 officieel erkend en ging begin 2014 van start. Met de erkenning op zak meende de NVTG aanspraak te kunnen maken op een zogenoemde Beschikbaarheidsbijdrage op grond van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Maar, schrijft het ministerie nu, zo’n bijdrage is voorbehouden aan erkende zorgopleidingen die opleiden voor zorg verleend op basis van de Nederlandse zorgwetten. ‘De onderhavige opleiding voldoet niet aan dit criterium.’ Na hun terugkeer in Nederland kunnen tropenartsen hier als basisarts werken of zich verder specialiseren middels een gesubsidieerde vervolgopleiding’, aldus het ministerie.
De NVTG meent dat het ministerie ‘de angst voor precedentwerking heeft laten prevaleren boven een gerede afweging van de behoefte aan dit nieuw type artsen’, zo schrijft ze in een bericht op haar website. Volgens de vereniging ziet VWS over het hoofd dat de nieuwe AIGT ‘zich in Nederland richt op de internationale aspecten van de gezondheidszorg in Nederland, denk aan de recente ebola-epidemie, andere grensoverschrijdende infectieziekten en migrantenzorg’.
Voorzitter Ankie van den Broek van de NVTG: ‘Artsen IGT werken naar schatting gemiddeld 2 tot 3 jaar in het buitenland. Daarna kunnen ze als profielarts gaan werken in een ziekenhuis of bijvoorbeeld bij een GGD waar ze zich verder kunnen specialiseren; de opleiding tot AIGT geeft ook recht op vrijstellingen voor specialisaties. Daarbij worden de specifieke competenties die een arts IGT inbrengt in een team als een meerwaarde gezien. De opleiding is dus wel degelijk van waarde voor de Nederlandse samenleving. Het is jammer dat de minister daaraan voorbij gaat.’
De NVTG gaat nu hard op zoek naar privaat geld om te zorgen dat de opleiding kan voortbestaan. Ook gaat de vereniging opnieuw naar het ministerie, zegt Van den Broek. ‘Op een Beschikbaarheidsbijdrage rekenen we niet meer, maar hopelijk is het ministerie bereid tot een bijdrage uit een ander potje.’
Lieke de Kwant
Meer informatie over deze kwestie staat op de website van de NVTG
Lees ook:
- AzG helpt opleiding tropenartsen uit de brand (20 december 2014)
- Vernieuwde tropenopleiding zoekt nog steeds geld (24 september 2014)
- Veel tropenartsen worden later gynaecoloog (22 februari 2013)
- Tropenartsen krijgen erkenning (24 oktober 2012)
- Er zijn nog geen reacties